Unika bilder på Alzheimers sjukdom

Ny teknik kan följa alla stadier i kroppen

Foto: MATS ANDERSSON/ SCANPIX
Henry Engler, medicinskt ansvarig på joint venture-företaget Uppsala Imanet som har funnit en helt ny teknik som visar första bilden på Alzheimer.
NYHETER

I en nära framtid kommer många sjukdomar att kunna upptäckas mycket tidigare än i dag. Orsaken är den nya PET-tekniken, som gör det möjligt att ta bilder på en sjukdoms alla stadier i kroppens inre.

Med hjälp av denna har svenska forskare nu tagit de allra första bilderna på Alzheimers sjukdom.

Bilderna, som nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Annals of Neurology, presenterades vid en presskonferens i Stockholm på onsdagen.

De har producerats av en forskargrupp från Karolinska institutet, Uppsala universitet, företaget Imanet i Uppsala och University of Pittsburgh i USA.

De amerikanska forskarna lade grunden till genombrottet genom upptäckten av en substans, kallad Pib (Pittsburgh Compound B), som fäster sig vid anhopningar, plack, av äggviteämnet amyloid.

Alzheimer på bild

Anhopningar av amyloid i hjärnan är typiskt för människor som drabbats av alzheimer. Placken förhindrar signaler mellan hjärnans nervtrådar, med minnesförlust, talsvårigheter och personlighetsstörningar som följd.

Forskarna i Sverige försåg Pib-substansen med ett spårbart radioaktivt ämne och injicerade den sedan i kroppen på 16 patienter med alzheimer och nio helt friska individer. Sedan togs bilder på försökspersonernas hjärnor med PET-kameror. PET står för positronemissionstomografi.

Bilderna är mycket avslöjande. I alzheimerpatienternas hjärnor syns tydligt hur pib-substansen samlats i anhopningar där den fäst sig vid amyloidplacken. I de friska personernas hjärnor har däremot substansen spritt sig i den vita hjärnsubstansen.

Tidig diagnos

- Det här är ett väldigt stort framsteg. Vi kan nu följa sjukdomens förlopp, vilket är helt nytt, säger Bengt Långström, forskare vid Imanet.

- Hittills har vi inte haft något säkert sätt att fastställa om en person har alzheimer eller inte, och sjukdomen har varit möjlig att upptäcka först på ett sent stadium. Nu kan vi ställa diagnos på ett mycket tidigt stadium, och dessutom studera exakt vad olika läkemedel har för effekter i hjärnan.

Han tror att PET-tekniken snart kommer att kunna ge liknande insikter om en rad olika sjukdomstillstånd. Enda problemet är att hitta lämpliga biologiska molekyler som går att spåra i kroppen.

- Om den biten löses kommer vi att kunna spåra både demens och tumörer tidigt och snabbt. Metoden kommer också att bli ett helt nytt verktyg inom läkemedelsindustrin.

Roland Johansson/TT