Svensk häktad för spioneri mot Nato

Greps på flygplatsen i Frankfurt – ska ha varit kurir åt spion i 19 år

NYHETER

BERLIN

En svensk man greps i måndags på flygplatsen i Frankfurt misstänkt för spioneri under 19 år.

Mellan 1967 och 1986 ska han ha fungerat som kurir mellan en spion, en amerikansk officer i Västtyskland, och underrättelsetjänsten i det då kommunistiska Ungern.

Den 64-årige mannen sitter sedan tisdagen häktad i Karlsruhe på begäran av den tyske riksåklagaren. Han har, enligt vad riksåklagarens presstaleskvinna uppger för TT, sedan 1956 bott i Sverige, dit han då kom som flykting från Ungern.

Anhölls i sin frånvaro 1994

Redan 1994 anhölls han i sin frånvaro av Tysklands högsta domstol som misstänkt för medhjälp till landsförräderi. Vid en fällande dom riskerar han ett flerårigt fängelsestraff. I Tyskland kan brottet till och med ge livstid, vilket dock inte är aktuellt för svensken.

- Så vitt vi vet var han under hela den tid han fungerade som kurir bosatt i Sverige. Han har aldrig varit skriven i Tyskland, säger presstaleskvinnan. Enligt henne ska mannen också vara dömd i Sverige för spioneri eller olovlig underrättelseverksamhet.

Inget skäl för utlämning

Misstanke om spioneri är inget skäl för utlämning, varför mannen uppenbarligen utan att riskera gripande kunnat leva lugnt i Sverige, fastän han varit anhållen i sin frånvaro i Tyskland.

Den amerikanske spionen, officeren Clyde Lee Conrad, var stationerad i Bad Kreuznach och karaktäriserades som en av östblockets toppspioner när han greps. Han dömdes 1990 till livstids fängelse för landsförräderi.

Svensken misstänks för att som kurir ha vidarebefordrat topphemliga militära handlingar från den amerikanska försvarsmakten till sina ungerska uppdragsgivare.

Leif Svensson/TT