- Hotade informera ministern

Freivalds man missnöjd med resebyrån

NYHETER

Utrikesminister Laila Freivalds man Johan Hedström ilsknade till på regeringskansliets resebyrå.

Han krävde en förklaring till extraavgiften för beställning av privata biljetter - och sägs också ha hotat med att informera sin fru.

Foto: BJÖRN LINDAHL
"IFRÅGASATTE AVGIFT" Johan Hedström hade bokat en privatresa för att följa sin fru utrikesminister Laila Freivalds på en tjänsteresa, men när han skulle hämta biljetten ilsknade han till .

När Johan Hedström skulle hämta en biljett på regeringskansliets resebyrå krävde han en förklaring till de 540 kronor som han måste betala.

"Visste om avgiften"

Han hade bokat en privatresa i anslutning till hustruns tjänsteresa till Berlin. Enligt uppgifter i tidningen Metro krävde han specialbehandling av resebyrån och hotade med att informera sin fru, utrikesministern.

- Det här faller på sin egen orimlighet, säger Johan Hedström.

Och påpekar att han visste att det tillkommer en avgift.

- Det hade Laila talat om. Det jag gjorde var att fråga varför de tar ut den.

Han ifrågasätter också varför uppgifterna läckt ut.

- Vem är det som har intresse av det här? Som gift med en minister är man extra utsatt och därför passar jag mig noga för att kräva särbehandling eller bli förbannad, säger han.

- Det är inte kul om jag får rykte om mig att springa och skvallra för min fru "

Cecilia Råstedt, som är chef för regeringskansliets resebyrå Nyman & Schultz, skriver i ett e-brev till Ove Svensson, som är regeringskansliets resesamordnare:

"Vi hade en missnöjd resenär, Johan Hedström här i fredags. Det var utrikesministerns make som kom in och hämtade sin flygbiljett till Berlin och han hade starka synpunkter på våra privatarvoden och rutiner kring fullmakt för debitering via kort."

"Känsligt"

Ove Svensson vill inte uttala sig, men i ett e-brev till alla personer i styrgruppen inom regeringskansliet har han skrivit:

"Det är naturligtvis känsligt om utrikesministerns make är kritisk mot resebyrån och hotar med att informera utrikesministern (vad nu detta är avsett att medverka till). Detta är emellertid ingenting som kan eller får påverka hanteringen i ett ärende. Jag kommer givetvis att följa upp detta och informera mig om relevanta fakta."

Anette Holmqvist