Kärlekstunnel i Uddevalla ska rädda liv

Vägverket bygger för grodor och salamandrar

NYHETER

Grodorna i Uddevalla ska få en egen kärlekstunnel.

Hittills har har riksväg 161 skurit rakt igenom grodornas känsloliv.

Och ofta har deras jakt på en partner slutat under ett bildack.

Hittills har har riksväg 161 skurit rakt igenom grodornas känsloliv. När passionen har svallat och slitit i de små djuren och de liksom förblindade har strävat mot den förväntade extasen i Järnklevevattnet utanför Uddevalla så har livet ofta tagit slut.

En stunds vild längtan vid vägkanten och så....pang, ett bildäck.

Nu bygger Vägverket en speciell tunnel för grodorna under riksväg 161. Den blir 150 meter lång och får rör på båda sidor om vägen - ett på väg till kärleken och ett rör för den lite tröttare och segare vägen hem igen.

Även för salamandrar

Vattensalamandrar, som också korsar vägen på jakt efter kärleken i Järnklevevattnet, väntas också använda tunneln, uppger Bohusläningen.

En period leddes grodor och salamandrar ner i plasthinkar vid de viltstängsel som kantar 161:an vid Rotviksbro. Och så kom det speciell personal ett par gånger om dagen och bar spannarna över vägen och släppte ut de förväntansfulla/tillfredsställda grodorna.

Det blev kärlek efter tidtabell. Ingen bra lösning för vare sig människor eller djur.

Ingen massaker längre

Tunnel för kärlekskranka grodor har redan prövats vid Nääs slott mellan Alingsås och Göteborg. Där slutar parningstiden numera lyckligt och inte med grodmassaker i trafiken.

Även älgar får hjälp över vägen, i Bohuslän. De har en egen bro över E6:an norr om Uddevalla, Sveriges enda.

aftonbladet.se, TT

ARTIKELN HANDLAR OM