Sex år för dödsskott mot taxiförare

Döms för vållande till annans död

NYHETER

Dern 37-årige mannen misslyckades att råna taxichauffören på bilen.

I stället brann ett skott av och den 40-årige fembarnspappan dödades.

I dag dömdes 37-åringen till sex års fängelse.

Mycket är ännu osäkert om vad som hände under rånförsöket. Klart är att den 37-årige mannen var djupt skuldtyngd när han i december stannade 40-åringen och bad honom åka till ett stugområde i Huddinge, söder om Stockholm.

Han hade sin plan klar. Eftersom han själv arbetat som taxichaufför och utsatts för rå trodde han att det skulle bli lätt att komma över en taxibil.

Efter att de åkt runt i stugområdet ett tag slog han till. Han tog fram sin sportskyttepistol och hotade den 40-årige fembarnspappan.

Vad som sedan hände är höljt i dunkel. Huddinge tingsrätt slår fast att 37-åringens historia inte stämmer med de skador 40-åringen uppvisar. Samtidigt anser rätten inte att åklagaren lyckats bevisa att han uppsåtligt dödade taxichauffören.

Domstolen tvingas därför ta ställning till brottet utifrån den berättelse som 37-åringen lämnat. Man finner att mannen oaktsamhet ha orsakat taxichaufförens död.

Åklagaren hade i första hand yrkat på mord, men rätten väljer den lägre brottsrubriceringen och fäller 37-åringen för grovt vållande till annans död och försök till grovt rån. Han ska också betala drygt 300 000 kronor i skadestånd till taxiförarens anhöriga.

Mattias Lundell