Forskare fruktar nytt utbrott från Vesuvius

600000 människor hotas av vulkanen – evakuering förbereds

Foto: AP
I städerna kring Neapelbukten bor omkring tre miljoner människor. Och inom den sex mil vida ”röda zon” som är direkt hotad ligger inte mindre än 19 orter.
NYHETER

Forskare fruktar ett nytt utbrott från Vesuvius.

Myndigheterna ska nu försöka få bort en del av de 600 000 människor som hotas av vulkanen.

– Den har gått över tiden, säger Giovanni Macedonio, ansvarig för att övervaka vulkanen.

År 79 e.Kr begravde Vesuvius städerna Pompeji, Stabiae och Herculaneum under aska, pimpsten och slamströmmar. Nu – nästan 2 000 år efter historiens mest kända vulkanutbrott – kan det vara dags igen.

Forskare bedömer att ett utbrott är nära förestående och att den syditalienska vulkanen redan gått över tiden.

– Det blir inte i morgon, inte nästa månad och kanske inte nästa år. Men den har gått över tiden, säger Vesuviusobservatoriets chef Giovanni Macedonio till Sky News.

Har slagit larm

Observatoriet, som ligger på bergets nordvästsluttning, har ansvar för att övervaka vulkanens aktivitet och har nu slagit larm till myndigheterna. Farhågan är att nästa utbrott också blir mycket omfattande.

Situationen försvåras av befolkningstätheten. I städerna kring Neapelbukten bor omkring tre miljoner människor. Och inom den sex mil vida ”röda zon” som är direkt hotad ligger inte mindre än 19 orter.

I området bor över 600 000 människor och de italienska myndigheterna hoppas nu kunna förmå så många som möjligt att flytta.

Bidrag till flyttning

Med hjälp av ekonomiska bidrag hoppas man minska det antal människor som skulle behöva evakueras vid ett större utbrott. Samtidigt ska ett stort antal otillåtna byggnader som uppförts längs bergssidorna rivas.

Vesuvius senaste utbrott skakade området 1944. Då förstördes frukt-, vingårdar och hem och 26 människor dödades. Utbrottet var dock inte så kraftigt och merparten av offren drabbades av hjärtattacker.

Mattias Lundell