17-åringen berättar om överfallet

1 av 2
Emma Karlsson och Linda Jönsson mördades.
NYHETER

HALLANDSÅSEN

17-åringen var tillbaka på mordplatsen i går kväll.

Lugnt och detaljerat visade han hur han och kamraten överfallit Emma Karlsson och Linda Jönsson - och lämnat dem att dö.

Polisen hade hyrt in en Renault Cleo - en likadan bil som flickorna hade - för att rekonstruktionen av dubbelmordet på Hallandsåsen skulle bli så realistiskt som möjligt. Av samma orsak genomfördes den när det var mörkt.

Vid 18-tiden började polisbilarna rulla fram till platsen, sammanlagt blev det tio. Teknikerna kom i bussar och satte upp strålkastare, videokameror och bandspelare.

En kvart senare anlände 17-åringen. Han satte sig i Renaulten tillsammans med tre ungdomar som skulle agera som hans kamrat och de båda 18-åriga flickorna. Han placerade sig på högersidan i baksätet.

Hade inga handbojor

De körde in på skogsvägen, drygt ett hundratal meter fram till slänten mot motorvägen.

Inför poliserna, åklagaren och sin advokat visade 17-åringen sedan vad som hände på platsen natten till den 17 januari. Han visade hur han själv agerat och instruerade de andra om vad kamraten och flickorna gjort.

Hans berättelse var mycket detaljerad och han gav inga synbara tecken på att det var obehagligt att vara tillbaka på brottsplatsen.

För att vallningen skulle bli realistisk hade 17-åringen inga handbojor.

Erkände vad som hänt

Inför polisens videokameror och mikrofoner erkände han vad som hänt. Hur de kommit till platsen, hur pojkarna kissat och resonerat med varandra om att stjäla flickornas bil och om hur de sedan överföll dem och släpade ut dem innan de lämnade dem liggande i snön, sida vid sida.

De var då fortfarande vid liv.

Vallningen tog nästan en och en halv timme.

Rekonstruktionen gav polisen en fullständig bild om vad som hänt på platsen och 17-åringens berättelse ger nu tyngd i bevisningen mot den andre 17-åringen, som fortfarande nekar till att han över huvud taget träffade de mördade flickorna den aktuella natten.

Pelle Tagesson

ARTIKELN HANDLAR OM