Valet inlett i Iran

NYHETER

TEHERAN

Klockan åtta på morgonen (halv sex svensk tid) förvandlades skolor och moskéer till vallokaler i Iran, dit våren nu kommit.

Men någon Pragvår är det inte: Det verkar oundvikligt att de religiösa, konservativa krafterna stärker sin makt.

Sedan Väktarrådet, ett mäktigt organ som kontrolleras av landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei, stoppat över 2 000 reformpolitiker från att kandidera i parlamentsvalet, såg valdeltagandet ut att bli mycket lågt, kanske bara 30 procent.

Ingen som TT talat med i huvudstaden Teheran har sagt att de tänker rösta, trots att det religiösa etablissemanget - och den reforminriktade president Mohammad Khatami - uppmanat iranierna att gå till vallokalerna.

"Muslimsk plikt"

Inför valet har budskapet från mullorna basunerats ut i statlig radio- och tv: Att rösta är en muslimsk plikt.

Men folket är av allt att döma trött på all politik oavsett färg, sedan Khatami och hans allierade i parlamentet gång på gång de senaste åren fått rött kort från Väktarrådet, som lagt in sitt veto mot lagar i demokratisk riktning.

Flera bedömare tror att ingen i praktiken kommer att vinna fredagens val. Reformisterna, som tidigare haft viss vind i seglen sedan Khatami valdes till president 1997, går utan de bannlysta kandidaterna förmodligen mot en brakförlust.

Rykte om valfusk

De konservativa får å sin sida svårt att hävda att deras styre är rättfärdigt om så få röstar. I huvudstaden Teheran tror många på rykten om att valet därför kommer att manipuleras, att människor försetts med falsk legitimation och mutats till att bussas in från landsbygden för att siffrorna ska kunna friseras.

De konspiratoriskt lagda fick dagen före valet vatten på sin kvarn när kampanjhögkvarteret för Iranska islamiska deltagarfronten, det största reformistpartiet, stängdes på order av en domstol.

Deltagarfronten bojkottar valet, så kontoret används inte nämnvärt, men barrikaderingen kan ändå tolkas som ännu ett tecken på att makten alltmer hamnar i de konservativas händer, där ayatolla Khamenei är den som ytterst drar i trådarna.

Ola Westerberg/TT