"Kaos och anarki råder"

Svensk hjälparbetare berättar från Haiti

NYHETER

Landets fattiga befolkning lever i skräck medan eliten slåss om makten.

Den bilden ger svenske hjälparbetaren Gunnar Hällgren.

Hällgren berättar i telefon från Haitis huvudstad Port-au-Prince att haitierna går i ständig rädsla för vad som ska hända. Norra delen av republiken kontrolleras av oppositionen mot president Jean-Bertrand Aristide. I Port-au-Prince är det relativt lugnt och där hålls i helgen till och med en karneval, med dans, masker och allt.

Hällgren arbetar åt Hoppets stjärna, som grundar sig på Jesu budskap men är en religiöst obunden hjälporganisation.

Blev fadder

- Min uppgift är att försöka hjälpa till att lösa matfrågan för våra 13 skolor. De finns i södra Haiti och runt Port-au-Prince. Ingen av dem ligger i norr.

Men även i söder är situationen osäker och folk är beredda att fly vid minsta rykte eller hot om krig, sade Hällgren.

I Hoppets stjärnas skolor går omkring 6000 barn. I Sverige har de 2000 faddrar som betalar ett litet belopp varje månad för dem.

-I går var jag på vårt barnhem för föräldralösa. Jag blev då själv fadder till en liten femårig flicka vars far och mor båda har skjutits ihjäl.

Han upplever att haitierna lever för dagen. Det finns ingen långsiktig planering.

Sopberg

- Det ligger berg av sopor överallt. När regnet kommer rinner vattnet över döda hundar och sophögar och sprider smutsen. Sedan kommer malaria och andra sjukdomar.

Den före detta officeren råkade ut för en våldsam beskjutning när han arbetade i Irak nyligen. Han undkom med nöd och näppe. Är situationen lika spänd i Haiti?

-Nej, det var värre där. Det fanns ett mer organiserat våld där.

Hällgren hoppas att det blir ett avgörande i den haitiska konflikten före regnperioden i mars.

Svälthot

Då ska de småbruksberoende invånarna så och skörda inom loppet av tre månader. Det blir avgörande för försörjningen. Redan nu hotar svält eftersom många äter upp utsädet.

Hällgren tror att Aristide är ovillig att avgå bland annat därför att han inte kommer att finna trygghet utomlands. En av presidentens första åtgärder var att upplösa armén. Landsflyktiga officerare är nu hans fiender.

-Han har ju stöd i viss mån av det internationella samfundet. Det kan ju göra att det blir en ännu värre urladdning.

aftonbladet.se/TT