Polisen: Misstankarna mot pastorn har stärkts

"Inget talar för att vi är fel ute"

NYHETER

Tekniska bevis binder nu pastorn till misstankar om medhjälp till mord på hustrun.

- Misstankarna stärks efter hand. Ingenting talar för att vi är fel ute, säger en mordutredare.

Foto: ULF HÖJER
"HAN SLÄPPS INTE" Pastorn när han fördes in till häktningsförhandlingar den 30 januari. På fredag går hans andra häktningsperiod ut. Polisen är inte orolig för att han släpps då.

Polisen har en långsiktig strategi att vinna hans förtroende - och få honom att börja berätta.

I dag har den 32-årige pastorn från Knutby suttit häktad i tre veckor. Han säger att han är oskyldig och tycker att bevisningen mot honom är svag. Att den mest bygger på en kedja indicier.

En mängd bevis

Men mordutredarna i Uppsala har under de drygt tre veckor som gått sedan pastorn greps med älskarinnan i Knutby säkrat en mängd bevis mot honom.

Bevis som enligt uppgift binder honom till åtminstone medhjälp till mord.

- Det är uppgifter vi fått in i förhör med vittnen och det är - naturligtvis - tekniska bevis. Våra misstankar mot honom stärks efter hand som utredningen rullar vidare, säger en mordutredare.

Har inte bråttom

Pastorn säger att han vill förhöras för att bli kvitt misstankarna och frisläppt. Men hittills har polis och åklagare bara kallat honom till fyra förhör. Det är en medveten taktik.

- Vi har inte bråttom. Vi vill gå lugnt och stilla till väga. Dessutom är materialet omfattande och förhörsledarna måste ha tid att läsa in sig på allt.

På fredag går pastorns andra häktningsperiod ut. Polisen är inte orolig att tingsrätten då släpper honom.

"Han släpps inte"

- Det är utsiktslöst. Han släpps inte med det material vi har, säger en polis med insyn i utredningen.

Den uppfattningen delas av åklagarna.

- Jag är inte orolig att tingsrätten släpper honom. Jag vill inte gå in på vad vi har för bevis, men det är mycket mer än vi gått ut med, säger åklagare Anne Sjöblom.

Älskarinnan släpptes i förra veckan, efter två veckor i häkte. Misstankarna mot henne är i dag mycket svaga.

Inte lika övertygad

- Hon trodde inte för ett ögonblick att pastorn var inblandad i det här när de greps, säger hennes advokat Roger Häggquist.

Sedan hon släpptes har hon fått en mängd uppgifter om omständigheter som kommit fram i utredningen. I dag är hon inte lika övertygad om att pastorn är oskyldig.

- Det är framför allt hans kontakter med andra kvinnor, till exempel barnflickan, som gör henne fundersam, säger Roger Häggquist.

Känner sig lurad

Älskarinnan känner sig sviken av pastorns kontakt med barnflickan som tagit på sig mordet.

- Det verkar som om hon vaknat till och kommit till insikt om saker. När man blir lite passionerad inledningsvis i ett förhållande kanske man inte ser saker som man borde se eller förstå, säger Roger Häggquist.

- Hon känner sig lurad i den relationen.

Petter Ovander, Annika Sohlander