Dödad - av en svensk soldat

Tusentals hundar skjuts ihjäl årligen

NYHETER

Här släpar den svenske soldaten bort valpen han just skjutit ihjäl. Hunden kom för nära ett vägbygge i Bosnien.

Svenska soldater på Balkan har skjutit 5 000 hundar de senaste åren.

Foto: PRIVAT
Skjuter för att döda Den lösspringande hunden kom för nära de svenska soldaterna i Bosnien. De lydde order och sköt ihjäl valpen.

Aftonbladet berättade i går hur norska soldater i Kosovo skjutit ihjäl hundar inför ögonen på barn. Slakten filmades och sprids nu på internet.

Men även svenska soldater på Balkan skjuter hundar. Bilder som Aftonbladet i dag kan publicera visar hur en soldat från Sverige släpar bort en valp han just dödat.

"Onödigt gjort"

Han drar hunden i svansen, huvudet och tassarna släpar i smutsen.

Bilden är tagen i närheten av den svenska campen i Tuzla i Bosnien av en soldat som blev upprörd över att valpen sköts.

- Det var helt onödigt gjort. Den sköts av soldater som skulle skydda oss, men den utgjorde inget hot, säger Aftonbladets källa.

På en annan bild ligger hunden slängd på marken med blod rinnande ur munnen.

- Jag blev tillsagd att jag inte skulle bry mig om det här, att det var order på att skjuta vildhundar.

Order att skjuta

Aftonbladet pratade i går med flera före detta soldater som tjänstgjort i Bosnien och Kosovo. De säger alla att slakten var mer eller mindre satt i system.

- Vi fick order att skjuta hundar som kunde tänkas sprida sjukdomar. Men många blev skjutna för att det var kul, säger en före detta officer.

"Stort problem"

En soldat som själv skjutit 38 hundar säger:

- Lokalbefolkningen kom och frågade oss om vi kunde hjälpa dem med hundarna. Vi gjorde det i mån av tid. Hundarna var ett stort problem, de attackerade människor och spred sjukdomar.

- Vid ett tillfälle sköts en hund som hade ägare av misstag. Det gjordes en utredning och ägaren ersattes.

Henrik Berger, pressinformatör på den svenska utlandsstyrkan, bekräftar att soldaterna fått i uppdrag att skjuta hundar.

Tusentals har dödats

- I Kosovo har både lokalbefolkningen och FN-personal bett oss skjuta hundar. De utgör ett hot mot befolkningen och sprider sjukdomar, säger han.

Enligt Henrik Berger har svenska militärer i utlandstjänst sedan år 2 000 skjutit mellan 4 000 och 5 000 hundar i Kosovo.

Han har ingen motsvarande siffra för Bosnien.

- Men jag vill framhålla att bara soldater som har jägarexamen får skjuta. Och de ska använda jaktvapen, det ska vara så skonsamt som möjligt.

Oisín Cantwell