Läkare mördade sina patienter

Hundratals fick en överdos morfin

NYHETER

BERLIN

Hon kan ha mördat 1 500 människor.

Men läkaren Mechthild Bach anser att hon hjälpt dödssjuka patienter till ett smärtfritt slut.

Misstankarna mot den 53-åriga läkaren från Langenhagen i delstaten Niedersachsen, Tyskland, väcktes i somras när det uppdagades att hon ordinerat flera patienter mycket stora mängder morfin.

Då trodde polis och åklagare att doktor Bach kunde ha "hjälpt" åtta patienter på ett vårdhem att dö. Men snart utökades misstankarna till att gälla mord på flera hundra personer.

Sjuka i cancer

Nu sitter läkaren häktad i Hannover.

- Jag har inte gjort något fel. De som dog var sjuka i cancer och hade fruktansvärda smärtor. Jag kunde inte hjälpa dem på annat sätt än att ge tillräckligt mycket smärtstillande medel så att de slapp lida, har hon flera gånger sagt till tyska journalister.

I dag publicerar tidningen Der Spiegel en rapport där det framgår att Mechthild Bach misstänks ha gett 251 av sina patienter en överdos morfin - utan att de hade bett om det - mellan januari 2000 och juni 2003. De var mellan 54 och 92 år gamla.

Nu ska alla dödsfall bland patienter som hon behandlat sedan 1982 också granskas. Enligt uppgift i Der Spiegel kan det röra sig om cirka 1 500 personer som doktor Bach tagit livet av.

"Vill allas bästa"

- Min hustru är oskyldig. Hur kan ni göra detta mot oss? Vi vill ju alla människors bästa, Mechthild och jag, sa läkarens make i går.

Asbjørn Svarstad