Unga bostadslösa ockuperar åkeri

1 av 2 | Foto: P-O SÄNNÅS
"Agera" manar den stora banderollen som hängdes upp på husväggen av organisationen Globalisering Underifrån. Några av dem som deltar i ockupationen är Axel Karlsson, Sebastian Vallejos och Rakel.
NYHETER

Efter manifestationen på Sergels torg ockuperade de bostadslösa ett gammalt åkeri vid Telefonplan i södra Stockholm.

- Vi stannar först och främst över helgen. Sen kanske veckan ut, sen kanske en vecka till, säger Sebastian Vallejos, talesman för Globalisering Underifrån.

Ett par timmar efter mötet på Sergels torg, som arrangerades av Globalisering Underifrån och Föreningen Stockholms hemlösa, började folk välla in i Börje Jönssons Åkeri AB:s lokaler vid Telefonplan.

Stor banderoll

På en brevlåda någon satt upp stod det G Persson.

På ena ytterväggen hängde en gigantisk banderoll med texten "Ingen bostad 2004".

- Det här kommer att vara Telefonplans sociala center ett tag. Vi vill vara en mötesplats för diskussioner och debatter, säger Sebastian Vallejos.

Lokalen, en stor industribyggnad, saknar vatten, avlopp och värme.

Men det finns el så det var full fart på underhållningen i går.

Och folk höll värmen genom att dansa.

Tomma lokaler

- Den här aktionen visar på behovet av ungdomslokaler. Folk måste ha ställen där de kan umgås. Och det finns tomma lokaler överallt som bör användas för att underlätta den kulturella avspänningsprocessen, sa "Syster Yster" som bor tillsammans med "Sara Sahara" i en hydda någonstans i Nacka-reservatet.

Polisen planerade i natt ingen omedelbar aktion mot ockupanterna.

- Fastighetsägaren måste komma in med en anmälan innan vi kan göra något. Och någon anmälan har vi inte fått, sa vakthavande befäl vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Svante Lidén

ARTIKELN HANDLAR OM