"Val i Irak tidigast om ett år"

USA vill lämna över makten om fyra månader

NYHETER

Tidigasta om ett år blir det val i Irak.

Så sa chefen för USA:s förvaltning i Irak i en tv-intervju på lördagen.

Paul Bremer säger att tekniska problem kan skjuta upp valet i upp till 15 månader.

Uttalandet kom i en intervju som sändes i arabiska tv-kanalen al-Arabiyya.

Bremer enligt Bremer handlar det om "tekniska problem".

- Dessa tekniska problem kommer att ta tid att få ordning på - uppskattningsvis någonstans mellan ett år och 15 månader.

- Det rör sig om verkligt viktiga tekniska problem och gör val omöjliga, sade han till den Dubaibaserade tv-kanalen al-Arabiyya.

Krav på begränsad makt

Den främste shiamuslimske ledaren i Irak, ayatolla Ali al-Sistani, antydde i en intervju på fredagen att han kan tänka sig att skjuta på allmänna val till en regering i Irak. Men ett villkor är att en icke-vald övergångsregering får begränsad makt, säger han till den tyska tidningen Der Spiegel.

Ayatollan, som har starkt stöd bland de shiamuslimer som utgör cirka 60 procent av Iraks befolkning, sade i intervjun att en övergångsregering inte bör få befogenhet att fatta politiska beslut som påverkar landets framtid.

USA vill lämna över 1 juli

Ayatollan har en nyckelroll i utformningen av Iraks framtida styre. Han var den förste som kritiserade USA:s förslag att överlämna makten till en indirekt vald irakisk regering senast den 1 juli i år. Ayatollan krävde i stället allmänna val redan nu. Efter hans uttalanden har medlemmar av USA:s handplockade Styrande råd också kritiserat USA:s förslag.

FN:s generalsekreterare Kofi Annan har dock ställt sig bakom USA:s bedömning att det inte är praktiskt genomförbart att hålla val i Irak före maktöverlämnandet vid halvårsskiftet.

Vill ha val utan USA:s inblandning

I Washington erkände Bushregeringen på fredagen att dess plan på att utse en interimsregering genom en rad lokala folkomröstningar är chanslös sedan irakierna insisterat på att ordna val utan amerikanskt inflytande.

Med bara fyra månader kvar till det planerade maktöverlämnandet sade Vita huset att man samtalar med irakiska ledare om nya vägar att tillsätta en representativ övergångsregering, i avvaktan på att FN ska komma med sin rekommendation.

FN väntas i början av nästa vecka lämna ett förslag till hur maktövertagandet ska ske. Diplomater sade att FN kommer att lämna olika alternativ, bland annat att en nationell rådskonferens ska välja en övergångsregering.

Läs också:

aftonbladet.se/TT-Reuters