Småspararna tillbaka på börsen

Varningar för bakslag efter uppgång på 63 procent

NYHETER

Sedan mars förra året har Stockholmsbörsen stigit med 63 procent, mycket tack vare Ericssons pånyttfödelse. Småspararna har återvänt till börsen och kvällstidningarna är fyllda med aktietips.

Men nu börjar varningsklockorna ringa.

Sedan IT-bubblan sprack med en kraftig smäll i början av mars 2000 började en nedgång som höll i sig i tre år. Pessimismen bredde ut sig och de som brukar hävda att handla med aktier kan jämställas med spel på roulette ansåg sig ha fått rätt. Den långa nedgången fick många småsparare att förlora betydande belopp och skapade en utbredd skepsis till aktiesparande. De stora livbolagen, som under många år kunnat glädja sina sparare med höga återbäringsräntor, tvingades sälja stora aktieposter för att klara sina åtaganden.

Risk för bakslag

Men i mitten av mars förra året, nästan exakt tre år efter det att IT-bubblan brast, kom vändningen. Sedan dess har Stockholmsbörsens Sax-index stigit med 62,6 procent. Sedan årsskiftet ligger uppgången på 10 procent. Det är vad många bedömare har räknat med att börsen ska stiga med i år.

Därför kommer nu varningar om att uppgången inte kan hålla i sig så länge till. Pensionsjättarna AMF Pension och Alecta, två av Stockholmsbörsens största ägare, anser att risken för ett bakslag är överhängande.

Enligt AMF Pensions vd Christer Elmehagen är det vissa bolag, till exempel Ericsson och bolag inom IT-sektorn, som har drivit börsen. Och han anser inte det är rimligt att vänta sig att de aktierna ska fortsätta att stiga.

Småspararna återvänder

- Känslan just nu är att det handlar mer om spel än verklig värdeutveckling på börsen, säger Elmehagen till Dagens Industri.

Den kraftiga uppgången har fått småspararna att återvända till börsen. Omsättningen har nått rekordnivåer. Ett säkert tecken på det nyväckta aktieintresset är att kvällstidningarna börjat med aktietips igen.

Detta kan locka till jämförelser med IT-haussen i slutet av 90-talet. Från början av mars 1999 tills bubblan sprack ett år senare steg till exempel börsen med 105 procent. Men att göra den typen av jämförelser är vanskligt. Den uppgång vi har sett nu inleddes från mycket låga nivåer efter tre års nedgång.

Ericsson upp och ner

Ericsson har sedan den 12 mars stigit med hela 367 procent. Men för drygt ett år sedan hade kursen pressats ner från toppnivån 165 kronor till 4:60 kronor och krisstämpeln fanns fortfarande kvar. I fredags kostade en Ericssonaktie 20:40 kronor.

Vid en internationell jämförelse är Stockholmsbörsen en av de börser som gått bäst det senaste året. Frankfurtbörsen har sedan den 12 mars stigit med nästan 85 procent. Amerikanska teknikbörsen Nasdaq, som Stockholmsbörsen brukar gå i takt med, har gått upp drygt 59 procent. I London är uppgången 33 procent och i Paris 55 procent.

Peter Challis/TT