Rebeller jagar iväg turisterna

Nu flyr utländska medborgare från Haitis blodiga stridigheter

1 av 2 | Foto: AP
LAGLÖST LAND Minst 57 människor har dött sedan upproret mot Haitis president bröt ut den 5 februari. Frånvaron av poliser med rätt utbildning och utrustning har lett till mordbränder, plundring och allmän laglöshet där rebellerna dragit fram.
NYHETER

Utlänningar flyr nu från det blodiga upproret på Haiti.

57 personer har dödats - nu behärskar rebellerna delar av landet.

Haitis president Jean-Bertrand Aristide godkände i går den fredsplan som innebär att han får sitta kvar men måste lämna ifrån sig en stor del av sin makt till en ny regering.

Men oppositionen kräver fortfarande att presidenten avgår och ingenting tyder på att stridigheterna som rasar kommer att upphöra den närmaste tiden.

Polisen har gömt sig

Minst 57 människor har dödats sedan det väpnade upproret mot Aristide utbröt den 5 februari.

På flera orter har den illa utrustade och dåligt utbildade polisen helt enkelt flytt eller gömt sig när rebellerna närmat sig. Frånvaron av poliser har på flera håll lett till plundring, mordbränder och allmän laglöshet.

Planen för ett slut på den väpnade konflikten i det utfattiga landet i Västindien stöds av såväl USA och den förra kolonialmakten Frankrike som av de regionala samarbetsorganisationerna OAS och Caricom.

En grupp diplomater från Nordamerika, Karibien och Europa kom till Haiti i går för att försöka övertala presidenten och oppositionen att enas om fredsplanen.

Kallades hem

President Aristide meddelade att han godtar planen, medan talesmän för den politiska oppositionen sa att den enda lösningen på landets kris är att Aristide avgår.

Samtidigt som diplomaterna anlände fortsatte flykten ut ur landet av bland andra amerikanska, kanadensiska och franska medborgare. Deras regeringar har de senaste dagarna varnat för den allt farligare situationen i Haiti, där rebellerna uppges behärska större delen av landets nordkust.

USA kallade på kvällen svensk tid hem all diplomatisk personal som inte absolut måste vara kvar i Haiti.

Oisín Cantwell