Nytt tv-spel om försöks- djurens uppror upprör

NYHETER

I tv-spelet "Whiplash" flyr fastkedjade djur ur ett forskningslaboratorium. Spelet upprör nu den brittiska polisen, parlamentsledamöter - och organisationer såväl emot som för djurförsök.

Vesslan och kaninen är ihopkedjade, men ger sig på vetenskapsmännen och försöker fly från labbet.Bild: EIDOS

”Whiplash” handlar om en vessla och en kanin som fjättrade till varandra ska fly ur ett forskningslaboratorium. Djuren ska rädda sina vänner genom att slå sönder laboratoriet – och slå ner poliser som kommer i vägen. Enligt spelföretaget Eidos är ett syfte att ”höja medvetenheten kring djurförsök”.

– Det påståendet är löjligt, säger Mark Matfield på Research Defence Society, som stödjer reglerade former av djurförsök.

Enligt Matfield är spelets porträttering av djurförsöken helt felaktig, där hamstrar skjuts ur kanoner och schimpanser tvingas springa på rullband.

– Det är ett snaskigt sätt att skapa fördomar hos unga. De måste få rationella argument från båda sidor, säger parlamentsledamoten Ian Gibson till brittiska tidningen Daily Telegraph.

Inte heller djurskyddsföreningen RSPCA tycker att spelet är en bra idé.

– Vi anser inte att våldsamheter är det rätta sättet att hjälpa djur, säger Penny Hawkins på RSPCA, som också tycker att ”Whiplash” trivialiserar djurens lidande.

En talesman för det brittiska polisförbundet anser att spelet sänder oroande budskap, då poliser piskas med den kedja de båda djurkaraktärerna är förbundna med.

”Whiplash” släpps i Sverige den 27 februari. Distributören av Playstation 2-versionen anser det vara en ren underhållningsprodukt och lägger inga politiska värderingar i sitt beslut att släppa spelet.

– Det här är ju en animerad historia i stil med ”Tom & Jerry”. Historien är godhjärtad, de ska rädda sina kompisar ur burarna, säger Jens Alex på Nordisk Film Interactive.

Henrik Rudin

ARTIKELN HANDLAR OM