Flera döda i självmordsdåd

Israel: Fullsatt buss exploderade i centrala Jerusalem

Foto: AP
Den fullsatta bussen exploderade i centrala Jerusalem mitt under morgonrusningen. Minst sju människor dog och 60 skadades.
NYHETER

Åtta människor dödades och dussintals skadades när en bomb exploderade på en buss i centrala Jerusalem på söndagen.

Enligt israelisk polis rör det sig om ett självmordsattentat.

Foto: AP

Det var mitt under morgonrusningen, omkring halv nio lokal tid och bussen var fullsatt.

Explosionen inträffade när bussen körde förbi en bensinstation. Detonationen slet sönder bussens bakdel och splitter kastades över ett område stort som två kvarter, berättar vittnen för nyhetsbyrån AP.

– Jag hörde en väldig explosion och såg människor springa omkring och jag började gråta, säger den tyska turisten Anne Reichart, som befann sig på en buss i närheten.

Enligt officiella uppgifter dödades åtta personer. Dussintals skadades, uppger BBC.

Attacken fördöms

Attacken inträffade dagen innan den internationella domstolen i Haag öppnar förhandlingarna kring den betongmur som Israel bygger mot palestinska områden. Bland andra Röda Korset har kritiserat muren och domstolen ska ta ställning till om den så kallade säkerhetsmuren är laglig.

Den palestinske ministern Saeb Erekat fördömde attacken och uppmanade USA att öka ansträngningarna för att få fred i området.

Israeliska myndigheter tycker att attentatet är ett bevis på säkerhetsbarriär man bygger på Västbanken är nödvändig.

– Palestinsk terror fortsätter att utgöra ett klart hot mot civila israeler, säger David Baker, tjänsteman på premiärminster Ariel Sharon.

Den militanta gruppen al-Aqsa-martyrernas brigader tog senare på sig ansvaret för dådet, uppger TT:s utsände. Brigaderna uppgav i ett uttalande att självmordsbombaren var en 23-årig man från en by i närheten av Betlehem på Västbanken.

Enligt uttalandet var dådet en hämnd för de 15 palestinier som sköts ihjäl i Gazaremsan den 11 februari.

Söndagens bombdåd var den första sedan en självmordsbombare sprängde ihjäl sig själv och tio passagerare på en buss nära premiärminister Ariel Sharons hus den 29 januari. Attentatet på söndagen inträffade bara några kvarter längre bort.

Johan Kristensen