”bin Ladin är inringad”

Uppgifter från källor i Washington: Han skyddas av 50 livvakter

Foto: BOB STRONG/REUTERS
JAGAD Usama bin Ladin. Bilden togs före den 11 september 2001. Till höger: En amerikansk kulspruteskytt på en helikopter på spaningsuppdrag över bergen.
NYHETER

LOS ANGELES

Usama bin Ladin har hittats.

Amerikanska specialstyrkor har ringat in det område i närheten av den pakistanska staden Quetta där den efterspanade terrorledaren befinner sig.

Grafik: Patrik Lindvall

Det uppger brittiska Sunday Express och citerar "välplacerade källor i Washington".

- Han är inmålad i ett hörn, säger en uppgiftslämnare.

Tidningen rapporterar att bin Ladin nu övervakas av satellit.

Har 50 livvakter

Han uppges befinna sig i bergstrakterna norr om Quetta. Där ska han ha starkt stöd bland befolkningen, och terrorledaren rapporteras ha 50 livvakter som är beredda att ge sina liv för att skydda honom.

Terrängen gör det omöjligt för USA att slå till mot bin Ladin med en traditionell militär operation. Planen är i stället att tillfångata honom i en blixtinsats.

- Amerikanska helikoptrar finns redan vid Afghanistans gräns och är redo att svepa in och föra bort honom, skriver tidningen.

Den uppger också att bin Ladin och hans män sover i grottor eller under bar himmel och att det just nu är hårda snöstormar i området.

- Åsnor är det enda transportmedlet, skriver tidningen.

Men specialstyrkorna rapporteras vara helt övertygade om att bin Ladin inte kan fly och väntar bara på ordern att gå in och ta honom.

- Beslutet när det ska ske är president Bushs. Att fånga bin Ladin kommer absolut att hjälpa Bush i den stundande valkampanjen, säger källan.

Usama bin Ladin har inte setts sedan 2001. Hur han hittats avslöjar inte Sunday Express, en tidning som är känd för ibland färgstarka scoop.

I torsdags uppgav den amerikanske generalen Richard Myers att USA:s trupper varit inblandade i "intensiva" ansträngningar för att tillfångata bin Ladin.

Han uppgav att terrorledaren tros hålla sig gömd i gränstrakterna mellan Pakistan och Afghanistan. Men han förnekade att sökandet lett till några avgörande resultat de senaste månaderna.

Spårlöst försvunnen sedan 11 september

Magnus Sundholm

ARTIKELN HANDLAR OM