Ralph Nader oroar demokraterna

Ställer upp i presidentvalet – kan gynna Bush

NYHETER

NEW YORK

Den snart 70-årige Ralph Nader ställer upp som oberoende kandidat i höstens presidentval i USA, till demokraternas bestörtning. De hade hoppats han skulle avstå. Nu kan han förstöra John Kerrys eller John Edwards chanser.

Foto: AP
Gamle konsument- och miljökämpen Ralph Nader meddelade i dag att han ställer upp som oberoende kandidat i höstens presidentval.

Nader har i årtionden varit mest känd som miljökämpe och slagits för konsumenternas rättigheter. På senare år har Nader blivit allt mer politiker.

När han ställde upp i presidentvalet 2000 avgjorde det troligen valet, till republikanen George Bushs fördel.

Naders beslut nu oroar därför demokraterna djupt. Blir valet i höst lika jämnt som det förra, vilket många tror, kan historien upprepa sig.

Nader vet att han inte har någon chans att bli vald till president. Han säger att han vill utmana tvåpartisystemet.

Han gjorde på söndagen ingen åtskillnad mellan republikaner och demokrater.

- Washington har ockuperats av storföretagen, sade Nader anklagande.

Startar sent

Han undvek att besvara en fråga vad han skulle göra om det visar sig att hans kandidatur gynnar Bush.

- Det får du komma igen och fråga då, sade han till tv-bolaget NBC:s intervjuare Tim Russert.

Förra gången ställde Nader upp som kandidat för de gröna. Det partiet har en organisation i stora delar av USA och därför fick Nader in sitt namn på valsedlarna i 43 stater. Det är oklart om de gröna tänker lansera någon egen kandidat i år, men Nader vill inte vänta.

Som oberoende får Nader svårt att delta i mer än några få delstater, eftersom han startar så sent.

Men det räcker med ett par stater för att ställa till bekymmer för demokraterna. Det beror på det amerikanska valsystemet, som gjorde Bush till president fast Al Gore fick flest röster 2000.

Den kandidat som får flest röster i delstaterna tar hem alla elektorsröster där, även om marginalen bara är en enda röst. Det är elektorerna som väljer president.

Några stater kan räcka

Eftersom rösterna på Nader i första hand tas från demokraterna, vinner republikanerna på att Nader ställer upp. Visserligen fick han bara tre procent senast, men i några delstater räckte det för att avgöra valet.

Som i Florida. Där fick Nader över 90 000 röster. Bushs segermarginal blev cirka 540 röster. Knappast någon av dem som röstade på radikale Nader skulle ha röstat på Bush i stället. De flesta skulle ha röstat på Al Gore och därmed gett honom Floridas alla elektorer och presidentposten.

Det var mycket jämnt också i New Hampshire och New Mexico.

När Bill Clinton valdes till president röstade 19 procent på Ross Perot. De flesta skulle troligen ha röstat på sittande presidenten George Bush om Perot inte ställt upp. Då skulle Bush ha vunnit.

George Wallace ställde upp 1968 och lockade 13 procent av väljarna; de flesta demokrater som var besvikna över antirasistiska lagar. Han tog 13 delstater i södern. Därför vann Richard Nixon det jämna presidentvalet över demokraten Hubert Humphrey.

Thomas Höjeberg/TT