Stor jakt på al- Qaida på gång

Tusentals pakistanska soldater redo finkamma klanområden

NYHETER

ISLAMABAD

Tusentals pakistanska soldater stod på söndagen redo att finkamma klanområden längs afghanska gränsen i jakt på al-Qaida-anhängare.

Aktionen planeras eftersom lokala ledare struntat i kraven på att fånga in och lämna över extremisterna.

  - Vår snabbutryckningsstyrka är på plats, den har stängt gränsen, sade Pakistans informationsminister Rashid Ahmed, som uppger att armén "är redo att genomföra en operation" när som helst.

Laglöst land

  Klanområdena i norra Pakistan är till stor del självstyrande, och vad pakistanska polisen anbelangar laglöst land. Men regeringen i Islamabad verkar nu ha tröttnat på att lokala klanledare inte ingriper mot al-Qaida-grupper och talibaner som rör sig i de oländiga bergsområdena och in i Afghanistan. Trycket kommer också från USA, som för flera dagar sedan sade att amerikanska trupper förbereder aktioner på den afghanska sidan gränsen.

Mellan två storstäder

  Centrum för jakten är regionen Waziristan mellan de två gränsnära storstäderna Quetta och Peshawar. De planerade aktionerna verkar inte ha något att göra med medieuppgifter i helgen om att al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin skulle vara inringad i ett gränsområde närmare Quetta.

  Uppgifter om att den mytomspunne terrorledaren snart ska vara infångad har dykt upp då och då sedan 11-septemberdåden 2001, oftast i mindre seriösa medier och hittills alltid lika grundlösa. USA ville på söndagen inte kommentera saken, och pakistanska myndigheter avfärdade det med att "ingenting av det här slaget pågår" i det aktuella området.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM