Terrorbomber gjorda med samma teknik

FBI: Bilbomber i Afrika, Asien och Irak tillverkade på samma sätt

NYHETER

Amerikanska experter har upptäckt att terrorbomber världen över tillverkas med samma teknik.

Nu söker man efter den bombtillverkare eller det internationella terrornätverk som tros ha tillverkat såväl bomberna mot amerikaner i Irak som bilbomber i Afrika och Asien.

Terrorbomberna som under de senaste fem åren tagit människoliv på flera kontinenter är så lika varandra att amerikanska bombexperter tror att de tillverkas av en och samma person – eller att det finns flera tillverkare som jobbar på exakt samma sätt.

Enligt den amerikanska underrättelsetjänsten borde det inte finnas många människor som har kunskap om hur man tillverkar stora bil- och lastbilsbomber. Därför är det viktigt för dem att identifiera bombtillverkarna som är ansvariga för de mest dödliga bombdåden, skriver New York Times nätupplaga.

Databank med bombfakta

FBI har skapat en särskild enhet, Tedac, som har till uppgift att analysera terrorbomberna. Deras uppgifter ska sedan spridas till andra underrättelseorgan.

Tedac har byggt upp en databank med uppgifter om hur bomberna är gjorda, av vilka material och hur de utlösts. I vissa fall har man också hittat fingeravtryck och DNA.

Arbetet har hittills varit hemligt. Det var först i veckan som den amerikanska kongressen informerades.

– Vi använder underrättelsetjänsten för att se till att vi inte bara ska behöva städa upp i röran, utan istället ska kunna förhindra de här sakerna innan de inträffar, sa politikern Christopher Cox till CNN på söndagen.

Malin Ekmark