Näst största staden i Haiti togs av rebeller

Gerilla- styrkorna inledde attacken med att inta flygplatsen

1 av 4 | Foto: AP
Rebell-ledaren Louis Jodel Chamblain framför den brinnande polisstationen i Cap-Haitien. Regeringens sista större fäste i norr har fallit.
NYHETER

PORT-AU-PRINCE

Cap-Haitien, Haitis näst största stad med upp till en miljon invånare, föll på söndagen i rebellernas händer.

Enligt vittnen anlände gerillastyrkorna från den tidigare erövrade staden Trou-de-Nord, och inledde attacken med att inta flygplatsen. Bland annat ska de ha anfallit ett flygplan tillhörande charterbolaget Air Tropical.

Senare uppgav vittnen att rebellernas styrkor tillfälligt lämnat själva staden igen, men i så fall bara för att säkerställa kontrollen över flygplatsen. President Jean-Bertrand Aristide hamnade i den bisarra situationen att i samma tal officiellt öppna årets fest, karnevalen, och samtidigt behöva berätta att han skickar förstärkningar för att återta Haitis näst största stad. Frågan är också om Aristide har så mycket förstärkningar att skicka.

Två dödsoffer rapporterades från söndagens strider om Cap-Haitien. Totalt har minst cirka 60 människoliv krävts under rebelloffensiven mot Aristide som på allvar inleddes med att Gonaives i nordväst intogs den 5 februari.

Beskuren makt

Aristide svarade redan i lördags förbehållslöst ja till en fredsplan, som i korta drag går ut på att han får sitta kvar sin mandatperiod fram till 2006 men med starkt beskuren makt. En ny samlingsregering med en ny premiärminister ska enligt planen ta över de flesta av de befogenheter presidenten har i dag. Alla milisgrupper ska avväpnas.

Den civila oppositionen utsattes under söndagen för hårdare påtryckningar att sluta kräva att president Jean-Bertrand Aristide ska avgå.

Diplomater från USA, Kanada, Frankrike samt de regionala samarbetsorganisationerna OAS och Caricom tillbringade dagen med förhandlingar med oppositionsledare. Avsikten var att försöka övertala dem att ansluta sig till den internationella planen för fred i Haiti.

Politiska bedömare i den fattiga karibiska republiken ser den internationella planen som den bästa - och kanske sista - möjligheten att hindra Haiti från att dras ned i total anarki.

Tappar tålamodet

- Det är många telefonsamtal och möten här, men också mellan Port-au-Prince och andra huvudstäder, sade en västdiplomat.

Men oppositionen hävdar att ingen lösning är möjlig så länge Aristide finns kvar i presidentpalatset - med eller utan formell makt.

Flera diplomater sade på söndagen att de började tappa tålamodet med oppositionsledarnas styvnackade inställning.

- De har fått sig en del kraftfulla besked, sade en diplomat.

- Det ser mörkt ut, tyckte en annan.

- Oppositionen borde faktiskt ta ett djupt andetag och besinna de extremt allvarliga konsekvenserna om de inte säger ja på måndag, inflikade ett tredje utländskt sändebud.

TT-AFP