”Hästarna blir rädda för spöet"

Nu skärps reglerna - kuskar som driver för hårt får inga prispengar

NYHETER

Travkuskar driver ofta sina hästar för hårt.

Nu skärper Svenska Travsportens förbund reglerna.

En vinnarkusk som anmäls av banveterinären får inte ut prispengarna.

I Norge är spö förbjudet på travbanorna sedan 1980-talet.

På svenska travbanor straffade travförbundet bara under förra året sammanlagt 1 770 fall av det som kallas hård drivning.

Enligt travförbundet STC:s egna beräkningar handlar cirka en tredjedel av bötesfallen om upprepad piskning under ett lopp.

De nio kuskar som toppar bötesligan samlade på sig sammanlagt 212 bestraffningar och betalade tillsammans 321 000 kronor i böter för sitt sätt att hantera spöet, skriver tidningen Metro.

”Det är fusk”

Den kusk som fällts flest gånger straffades vid hela 30 tillfällen under 2003.

- De enklare slagen är ofta inga problem. Men om man slår 15-20 slag för att vinna en miljon, då måste man säga till. Det är fusk och dessutom orättvist mot andra kuskar och framför allt svårt mot djuret, säger Lars Audell, förste banveterinär på Solvalla till aftonbladet.se.

Där spelas det för tiotals miljoner en vanlig onsdag. Från den 1 mars är det banveterinärens sak att avgöra om kusken som vunnit med hjälp av piskan ska få behålla prispengarna.

- Det är lite tryck på de som ska vara djurens beskyddare, säger Audell.

- Om man tränger någon annan på upploppet blir man diskad. Har de fått i sig dopingmedel fråntas man också prissumman. Det finns många kuskar som kör helt schysst och att då förlora på grund av sånt här är inte rätt.

Två fälldes i tingsrätten

Lars Audell har jobbat som banveterinär i mer än 20 år. Han har länge drivit frågan om skärpta straff för det lilla antal kuskar som systematiskt använt sig av hård drivning för att vinna. Frågan blev till slut så het att travsporten krävde att Audell skulle lämna jobbet som banveterinär.

STC skärper reglerna från den 1 mars. Den kusk som anmäls av veterinären får vinstpengana frysta tills vidare. Fälls kusken senare i domstol betalas vinstpengarna aldrig ut.

Ansvaret att anmäla vilar på banans ansvarige veterinär.

STC påpekar att ytterst få fall av anmälda piskningar fällts av tingsrätten.

- De senaste åren har två fall fällts i domstol. I bägge fallen har man inte sett några märken på hästarna, säger STC:s förbundsjurist Göran Wahlman till aftonbladet.se.

”Ser piskans längd på huden”

Lars Audell håller inte med.

- Jag har sett många hästar som varit skadade. Det blir svullnader på huden och man kan direkt se hela piskans längd som en upphöjning, säger Audell.

- Det värsta är ändå hur rädd hästen blir för spöet i framtiden.

Banveterinärerna lydde tidigare under Jordbruksverket. Nu efterlyser man riktlinjer från den nya ansvariga Djurskyddsmyndigheten.

- Vi hoppas att vår arbetsgivare säger till och ger oss regler om när vi ska anmäla. Vi måste få riktlinjer, säger Audell.

Caroline Olsson