Bar huvudduk - nekades få ut barnbidrag

Tvingades lätta på duken för att få pengarna på Posten

NYHETER

Muslimska kvinnor ska inte behöva oroa sig för problem med identifieringen hos Svensk Kassaservice.

Det betonar Annika Lundqvist, Postens informationschef i Skåne, sedan en kvinna behövt lätta på slöjan för att få ut pengar.

Roda Khibri, nybliven mamma, fick problem när hon för första gången skulle hämta ut barnbidrag.

Kassörskan ville att hon skulle ta av sig huvudduken för en ordentlig id-kontroll. Det ville inte Roda Khribi göra inför alla de andra kunderna i kön. Hon erbjöd sig att visa upp sig utan huvudduk för kassörskan i enrum, men det fick hon inte, skriver Sydsvenska Dagbladet.

Fotot på hennes id-kort är taget innan hon hade börjat med slöja.

Huvudbonader förbjudna

Huvudbonader är i princip förbjudna på id-kort, men just för slöjor finns ett undantag. Därför ska slöjbärande kvinnor i Sverige inte behöva vara oroliga för att få problem när de ska ta ut pengar, enligt Annika Lundqvist. Men det är viktigt att byta id-kort om man förändrar sitt utseende genom att börja bära slöja.

-?Om fotot är välliknande och man inte förändrat sig på annat sätt så bör inte detta vara något problem, säger hon till TT.

Just i fallet i Malmö löste det sig genom att Roda Khribi lättade något på sin slöja, uppger Annika Lundqvist.

Kände sig kränkt

Hon förstår att Roda Khribi känner sig kränkt, men understryker samtidigt att kassörskan måste se till att pengarna betalas ut till rätt person.

Något rum där muslimska kvinnor kan visa sig utan huvudduk finns inte på de kontor som tillhör Svensk Kassaservice. Området innanför disken är en säkerhetszon där inga kunder får vistas.

TT