Svensk i Thailand frigiven mot borgen

Misstänks ha satt eld på hel semesterby

1 av 2
20 bungalower FÖRSTÖRDES Två svenskar i 30-årsåldern är gripna misstänkta för att ha satt eld på semesterbyn i Koh Lanta i Thailand. 20 bungalower ödelades vid branden.
NYHETER

En svensk man i 30-årsåldern har gripits av polis i Thailand misstänkt för att ha satt eld på en hel semesteranläggning.

Den populära anläggningen jämnades med marken av lågorna - allt som finns kvar är några sängar.

Mannen frigavs på måndagen efter att ägaren till anläggningen betalat borgen på 40 000 kronor.

Semesteranläggningen Sanctuary Resort vid paradisstranden Long Beach i Koh Lanta i Thailand eldhärjades tidigt på söndagsmorgonen. Anläggningen, som är populär bland backpackers, förstördes fullständigt av lågorna.

– Allt som ska stå kvar är några sängar enligt ett vittne, säger Christer Nilsson, Aftonbladets reporter i Thailand.

En svensk man i 30-årsåldern och hans svenska flickvän misstänks ha orsakat den våldsamma branden.

Paret har troligen somnat ifrån ett stearinljus som sedan antände hyddan de sov i.

Elden spred sig snabbt mellan de enkla strå- och halmhyddorna och samtliga 20-talet byggnader var snart övertända.

Flickvännen kallad som vittne

Svensken greps av thailändsk polis på söndagen och fördes till polisstationen i Koh Lanta. Vid elvatiden på måndagen svenk tid satt han fortfarande i förhör, men enligt uppgift till Aftonbladet ska mannen släppas inom kort.

– Han är frigiven mot borgen. Det är ägaren till semesteranläggningen som ska ha betalat en borgen på 200 000 bath, ungefär 40 000 kronor, säger Christer Nilsson.

Mannens flickvän har också suttit i förhör på polisstationen. Hon är däremot inte misstänkt för något brott, utan är inkallad som vittne mot pojkvännen, enligt Christer Nilsson.

Det är ännu oklart vad mannen är anklagad för. Enligt uppgift till UD dementerar thailändsk polis att branden var anlagd. Det är dock ytterst ovanligt att någon tvingas betala borgen i Thailand utan att vara anklagad för någon form av brott.

Åsa Asplid

ARTIKELN HANDLAR OM