Mijailovic får sin dom den 23 mars

NYHETER

Mijailo Mijailovics ödesdag närmar sig.

Om en månad, den 23 mars, räknar Stockholms tingsrätt med att avkunna domen mot honom, uppger rättens ordförande, chefsrådman Göran Nilsson för TT.

Mijailo Mijailovic genomgår för närvarande slutfasen av en rättspsykiatrisk undersökning (RPU). Av säkerhetsskäl utförs den på Kronobergshäktet.

Det rättspsykiatriska team som gör undersökningen har meddelat att det ska lämna sitt utlåtande till tingsrätten den 9 mars, om drygt två veckor.

Nästan hela undersökningen kommer att vara belagd med sekretess av hänsyn till Mijailovics personliga integritet.

Men slutsatsen blir offentlig. Av den kommer att framgå om Mijailovic anses tillräckligt frisk för att dömas till fängelse eller om han är allvarligt psykiskt störd. I så fall råder fängelseförbud, det vill säga han får bara dömas till sluten psykiatrisk vård.

- En avslutande förhandling är inplanerad till tisdagen den 16 mars. Vi räknar med att den kommer att ta maximalt en timme, säger Göran Nilsson.

Förhandlingen kommer att ske i tingsrättens gamla säkerhetssal, sal 17, eftersom den nya byggs om. Den kommer till största delen att ske bakom stängda dörrar eftersom rätten ska gå igenom den rättspsykiatriska undersökningen.

Som avslutning kommer överåklagare Agneta Blidberg, chefsåklagare Krister Petersson och Mijailovics advokat Peter Althin att plädera i den så kallade påföljdsfrågan. Det betyder att de ska ange sin inställning till vilket straff Mijailovic bör dömas till.

- Vi räknar med att avkunna dom en vecka senare, alltså den 23 mars. Vi har haft överläggningar i ansvarsfrågan i samband med rättegången, säger Göran Nilsson.

Rättegången mot Mijailovic avbröts den 19 januari. Då slog domstolen fast att Mijailovic är skyldig till mordet på Anna Lindh. Den beslutade då också att skicka honom på RPU innan hans straff bestäms.

Ewa Tures/TT