Barnflickan erkänner tidigare mordförsök

NYHETER

Den mordmisstänkte pastorn i Knutby förhördes i tre timmar på måndagen.

Och den 26-åriga häktade kvinnan har erkänt att överfallet med hammare i fjol mot pastorns fru var ett mordförsök.

– Erkännandet bygger på vad hon sade i förhör redan dagarna efter att hon greps. Det är ganska enkelt: När hon angrep pastorns hustru med hammaren var det med avsikt att ta henne av daga, säger Christer Söderberg, 26-åringens advokat, till TT.

Kvinnans erkännande kom i ett förhör i lördags. Då ändrades brottsrubriceringen på överfallet, från grov misshandel till försök till mord.

Att rubriceringen ändrats ser advokaten mest som en formsak. Utredarna har hela tiden känt till kvinnans erkännande om attackens syfte, säger Söderberg.

– Förhöret i lördags var det första som bara berörde händelsen i november, och då var det väl naturligt för åklagaren att formellt ändra rubriceringen just nu, uppger han.

Gemensamt motiv

Den 8 november i fjol slog 26-åringen pastorns 23-åriga fru i huvudet med en hammare. Den häktade, som erkänt mord på frun och mordförsök på grannen den 10 januari i år, greps dagen efter mordet.

Vad anger din klient för motiv?

– Jag har ombetts av åklagaren att inte gå ut med motivet ännu. Men det är gemensam motivbild för händelserna i november och i januari, säger Söderberg.

Rättspsykiatriska undersökningen av 26-åringen är klar först om en vecka.

– Orsaken till vad som hänt är klar och rimlig utifrån de uppgifter min klient lämnat, men fortfarande kanske de inte är lika klara för henne, försöker Söderberg förklara.

Men Ola Nordström, den 32-årige pastorns advokat, säger att erkännandet mycket väl kan förbättra pastorns juridiska läge.

– Han misstänks för att ha planerat mordet. Men jag har inte hört glunkas att han ska ha planerat dådet i november. Det ger en viss övervikt i skuldbördan för 26-åringen. Jag konstaterar att hon var kapabel att planera ett sådant här dåd, säger Nordström.

Rekonstruktion

Åklagare Anne Sjöblom säger till TT att en rekonstruktion av mordet ska göras.

Vid förhöret med pastorn på måndagen gick spaningsledningen igenom vilka utsagor och andra uppgifter han skulle konfronteras med under den långa utfrågningen.

Enligt Ola Nordström har pastorn inte ändrat sig i några väsentliga delar.

– Han vidhåller vad han sagt tidigare, att han inte haft någonting med varken planeringen eller genomförandet av mordet och mordförsöket att göra.

Tomas Bengtsson/TT , Ewa Tures/TT