Sprängämnet välkänt bland terrorister

1 av 2 | Foto: TOMMY MARDELL
SPRÄNGDES TILL DÖDS Pojken som sprängde sig till döds här i Umeå hade gjort en egen blandning av sprängämnet TATP, triacetontriperoxid.
NYHETER

Den 15-årige pojken i Umeå tillverkade samma sprängämne som skobombaren Richard Reid. Ämnet är välkänt bland terrorister.

Skobombarens sprängladdning fick plats i skosulan - 15-åringen hade ett kilo.

Pojken som sprängde sig själv till döds i Umeå i lördags morse hade gjort en egen blandning av sprängämnet TATP, triacetontriperoxid.

Samma ämne hade den så kallade skobombaren, engelsmannen Richard Reid, 28, i sulan på sin sko när han steg på American Airlines-planet från Paris till Miami 22 december 2001.

Togs på bar gärning

Reid togs på bar gärning och övermannades när han var i full färd med att försöka tända på sprängmedlet. Efteråt konstaterade FBI att planet med de 197 passagerarna bara varit några sekunder från att explodera.

Skobombarens sprängmedel fick plats i skosulan.

15-åringen i Umeå hade närmare ett kilo TATP.

- TATP har använts i terroristsammanhang, men det är så instabilt att jag tror många terrorister helst väljer andra sprängmedel, säger Christer Sellström, kriminaltekniker i Umeå.

Toppen av isberg

Det är enkelt att få tag på både ingredienser och instruktioner på hur TATP ska tillverkas. Sellström tror att det han som polis får se av ungdomars experimenterande bara är toppen av ett isberg.

"Känna till det här"

- Det behövs bara aceton, väteperoxidsyra och till exempel citronsyra. Allt det där finns i färghandeln, säger han.

Är det inte dumt att gå ut med vilka ingredienserna är?

- Nej, vi vill att alla föräldrar ska känna till det här, så att de reagerar om de ser att deras barn håller på med de här sakerna.

- TATP är oerhört känsligt. Det räcker med värme, en stöt eller friktion för att det ska explodera.

Johan Taubert