Muren delar världen

Kaos vid domstolen som avgör om bygget är lagligt

NYHETER

Förhandlingen i Haag om Israels mur på Västbanken började i kaos.

Demonstranter ställde upp en utbränd buss från Jerusalem utanför Internationella domstolen.

I den dödades elva människor i en bombattack.

Foto: DAVID SILVERMAN/GETTY IMAGES
västbanken i går: fortsatt våld En palestinsk kvinna försöker skydda sig när israelisk militär drabbar samman med stenkastande palestinska demonstranter vid den israeliska säkerhetsbarriären.

En sjuttio mil lång mur genom Västbanken som delar världsopinionen. Det är denna barriär som Internationella domstolen i Haag i går började diskutera.

Demonstranter greps

Förhandlingen stördes av Israelanhängare som ställt upp en buss från Jerusalem där elva människor dödades den 29 januari i år av en självmordsbombare. Andra bar bilder på mördade israeler.

Innan processen inletts hade 14 personer gripits.

Israel, som hävdar att muren är berättigad eftersom den kan förhindra självmordsattentat, har inte skickat någon representant till domstolen. I stället lästes ett uttalande från landets utrikesdepartement upp: Om domstolen yttrar sig om muren så kommer det att rubba fredsarbetet och "försvåra varje meningsfullt återupptagande av förhandlingar".

Den palestinska sidan anser att bygget bryter mot internationell rätt eftersom det skär sönder den ockuperade Västbanken och försvårar tillvaron för palestinier.

De palestinska förhandlarna i Haag hävdade i går att barriären inte handlar om säkerhet - utan om att befästa och utöka ockupationen.

När domstolen ska ta sitt beslut, som bara är rådgivande, har ännu inte bestämts.

Tolv länder har skickat delegater till förhandlingen för att ge sin syn på tvisten och 44 länder har skickat in skriftliga inlagor.

Muren kommer enligt de flesta av dessa länder att få förödande konsekvenser för hundratusentals palestinier på Västbanken som inte längre kommer till sina jobb.

Palestinierna firade

Att domstolen i Haag utreder om muren är laglig beror på att FN:s generalförsamling efter omröstning bett den göra det.

I de palestinska områdena firades i går domstolsprocessen med att skolor och myndigheter hölls stängda.

Många deltog i demonstrationer som anordnades på Västbanken och i Gazaremsan - och som möttes av israelisk tårgas.

Barriären ska bli 720 kilometer lång

Oisín Cantwell