Persson vill lösa Koreakonflikt

NYHETER

Statsminister Göran Persson kan få en ny roll som medlare i Koreakonflikten.

Han ska besöka Sydkorea i mars och kommer då diskutera det politiska läget i regionen.

– Känner länderna att de vill ha en tredje part som medlar har jag svårt att se att Sverige säger nej, säger statsministerns presschef Jan Larsson.

Göran Persson ska besöka Sydkoreas president Roh Moo-hyun den 10 och 11 mars i år. En stor del av samtalen de båda ledarna emellan kommer röra konflikten mellan Nord- och Sydkorea.

– Göran Persson kommer prata rätt mycket om det och möjligheten till en fortsatt upptining i relationerna, säger Jan Larsson.

Kan tänka sig medla

Sverige har en stark position i regionen sedan länge. Man har funnits representerad både i Nordkoreas huvudstad Pyongyang och på gränsen mellan Nord och Syd sedan 1940-talet vilket gör Sverige till en naturlig samtalspartner för båda länderna. Göran Persson skulle därför kunna tänka sig att medla i konflikten när parterna är redo.

– Det är upp till länderna själva, men känner de att de vill ha hjälp av en tredje part har jag svårt att se att Sverige skulle säga nej, säger Larsson.

Besökte Nordkorea 2001

Göran Persson var den förste Västeuropeiske ledare som besökte Nordkorea 2001 när han ledde EU:s delegation vid ett besök i Pyongyang. Landets ledarskap visade då en beredvillighet att diskutera de politiska relationerna med Syd och vid det snart förestående besöket i Söul hoppas Persson kunna återknyta till den diskussionen.

– Förhoppningen är att kunna lösa upp konflikten, säger Jan Larsson.

Persson kommer även besöka Japan den 8 och 9 mars. Förutom att träffa politiker kommer han även göra flera näringslivsbesök i de båda länderna.

Johan Kristensen, Åsa Asplid

ARTIKELN HANDLAR OM