Putin avskedar premiärministern

Rysslands regering upplöses

1 av 2 | Foto: AP
Premiärminister Michail Kasianov sparkades på tisdagen.
NYHETER

Rysslands president Vladimir Putin avskedade landets premiärminister Michail Kasianov i direktsänd tv på tisdagen.

Avskedandet innebär att hela Rysslands regering upplöses med omedelbar verkan.

– I enlighet med artikel 117 i den ryska konstitutionen har jag i dag beslutat att regeringen ska avgå, sade Putin i det direktsända tv-talet.

Under flera månader har det förekommit spekulationer om att Kasianov varit på väg utför. Dagens avskedande kom dock överraskande med tanke på att det är presidentval i Ryssland om bara två och en halv vecka.

– Beslutet har inte att göra med vad regeringen har åstadkommit, utan med den kurs jag skulle vilja staka ut för Ryssland efter valet den 14 mars, sade Putin.

Han anser att det ryska folket har rätt att veta hur den nya regeringen kommer att se ut efter presidentvalet om han väljs om.

Christenko tar över tills vidare

Vice premiärminister Viktor Christenko har tills vidare utnämnts till landets premiärminister. Han kan inneha posten i maximalt två månader.

– Men det är ganska uteslutet att han kommer få fortsatt förtroende. Det kommer med största säkerhet bli en person som hör till Putins innersta krets som blir ny premiärminister, säger Wolfgang Hansson, Aftonbladets reporter på plats.

Kasianov utsågs till premiärminister av Putin efter presidentvalet 2000. Han tillhör dock den sk Jeltsin-familjen och har snarare fått vara kvar i regeringen som en "betalning" för att Jeltsin utsåg Putin till sin efterträdare.

Kasianov anses dessutom ha haft förbindelser med de ryska oligarkerna, landets rika affärsmän som gjorde sina stora pengar under Jeltsins år vid makten. Sedan Putin tog över som president har han fört en outtröttlig kamp mot oligarkerna och så sent som i höstas greps Rysslands rikaste man Mikhail Khodorkovsky - troligen på order av Kreml.

Internt politiskt spel

Dagens händelser är en del av ett internt politiskt spel inför presidentvalet.

Flera vänsterkandidater är kritiska till Putin. Då man inte öppet vågat gå ut och kritisera presidenten har man istället riktat in sig på landets regering. Putin svarar i sin tur med att avskeda regeringen för att signalera till folket att han gör vad kritikerna vill.

– Även om det står klart att Putin vinner valet vill han vinna med så mycket som möjligt för att få mandat att göra vad han vill, säger Wolfgang Hansson.

Åsa Asplid