Barnflickans psykundersökning förlängs

NYHETER

Den 26-åriga kvinna som misstänks för mord och mordförsök i Knutby får stanna på rättspsykiatriska kliniken i Huddinge ytterligare en månad.

Den rättspsykiatriska avdelningen har begärt anstånd med sin slutrapport till den 26 mars.

Undersökningen skulle egentligen ha avslutats denna vecka efter en normal undersökningstid på en månad. Nu fördubblas den alltså.

– Vi behöver ytterligare material från förundersökningen. Det handlar om rena fakta, som blir en viktig del av vår bedömning av hennes handlingar och sinnestillstånd, säger Pelle Granström, avdelningschef i Huddinge, till TT.

Kammaråklagare Elin Blank, som leder förundersökningen, har inget emot att undersökningen förlängs.

Bra bedömning

- Jag är bara angelägen om att de gör en bra bedömning, säger Blank.

Hon har förståelse för begäran om anstånd.

– Vanligtvis görs ju rättspsykiatriska undersökningar efter en rättegång och då har läkarna tillgång till allt bevismaterial och alla förhör. Nu är de inte så insatta i polisutredningen, säger Blank.

Hon uppger också att förhören med kvinnan kommer att fortsätta parallellt med den rättspsykiatriska undersökningen.

Kvinnans advokat Christer Söderberg hade tyckt det var bättre med en paus i undersökningen, som sedan kunde återupptas när polisutredningen kommit längre. Men han har inga större invändningar mot förlängningen, säger han till TT.

Förhör i helgen

Fortsatta förhör med kvinnan kommer troligen att hållas i helgen. Den mordmisstänkte pastorn förhördes i måndags och kommer att höras igen på torsdag. Vidare kommer polisen att höra nuvarande och tidigare församlingsmedlemmar under veckan.

Polis och åklagare planerar som bäst för en rekonstruktion av mordnatten. Den kan komma att bli av tidigast i slutet av nästa vecka eller början av veckan därpå, uppger åklagaren.

Hon räknar med att utredningen kommer att ta ytterligare ett par månader, men räknar med att rättegången kan hållas före sommaren.

– I vart fall tingsrättsförhandlingen, säger Blank.

Ewa Tures/TT

ARTIKELN HANDLAR OM