Citat från UD bakom kungagroda om Brunei

Freivalds: "UD:s material måste hanteras med insikt"

NYHETER

Kungen kallade sultanen av Brunei öppen och engagerad - och kritiken haglade i dagar.

Men bakom formuleringarna fanns svenska UD.

Foto: scanpix
citerade ud Det var vid statsbesöket i Brunei som kungen fällde sitt hårt kritiserade uttalande. En genomgång som Svenska Dagbladet gjort visar att kungens ord har stöd i det material han fått från Utrikesdepartementet inför resan.

Svenska Dagbladet har granskat kungens formuleringar och funnit att de delvis utgår från UD:s eget material, som kungen hade med sig på statsbesöket.

-De har varit väldigt tysta på utrikesdepartementet efteråt. Och det är lite förvånande, säger hovets presschef Elisabeth Tarras-Wahlberg till tidningen.

Snarlika formuleringar

Den promemoria om det politiska läget som kungen fick från UD visar att formuleringarna är snarlika kungens. UD skriver bland annat: "Många väljer att vända sig direkt till sultanen med sina problem i stället för att gå den längre vägen via byråd och kommittéer."

- Jag har försökt säga redan från början att folk borde ta del av hela materialet från UD. Hade det skett så hade kanske diskussionen sett annorlunda ut, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg till Aftonbladet.

Tar inte på sig skulden

Men regeringen tar inte på sig skulden för kungens uttalanden.

- Detta är en faktapärm och ingen anvisning om vad som ska sägas, säger utrikesminister Laila Freivalds till Svenska Dagbladet.

I den pärm som kungen fick ta del av fanns även 21 punkter som gällde mänskliga rättigheter - och där kritiseras sultanen skarpt.

– Det gäller att hantera materialet med insikt, säger Freivalds.

Katrin Krantz