Sista paret ut - hoppas Bush

Presidenten vill ändra USA:s grundlag och stoppa homovigslar

NYHETER

LOS ANGELES

Nu blir homovigslarna i Kalifornien och Massachusetts en valfråga.

President Bush lovar att stoppa dem.

Med för att göra det vill han ha ett tillägg till den amerikanska författningen.

Foto: AP
säger nej till Vid ett tal i går i Vita husets Rooseveltrum sa president George W Bush att han vill ändra USA:s grundlag för att hindra homosexuella par från att gifta sig. Jon Gale och Brad Saget hann dock knyta hymens band i San Franciscos stadshus. Stadens borgmästare tillåter homovigslar, i trots mot delstatens guvernör Arnold Schwarzenegger.

- Om vi ska förhindra att äktenskapets mening för alltid ändras i Amerika måste vår nation anta ett grundlagstillägg, sa han i ett utspel i går.

Många stöder Bush

Ställningstagandet väntas bara stärka Bushs ställning inför valet. Opinionsundersökningar visar att två tredjedelar av amerikanerna är emot homoäktenskap.

Men om Bush bestämmer sig för att driva förbudslinjen har han en tuff kamp framför sig. Redan i går utsattes han för hård kritik från flera homosexuella grupper och en rad demokratiska politiker.

- Bush letar efter en fråga som han kan använda som en kil för att dela det amerikanska folket, sa den ledande demokratiska presidentkandidaten John Kerry.

Kerry försiktig

Samtidigt var Kerry försiktig i sitt eget ställningstagande i frågan.

- Jag är emot ett grundlagstillägg, men jag tror att äktenskap är något mellan man och kvinna.

Kerrys partikamrat John Edwards var inne på samma linje.

- Personligen är jag inte för homoäktenskap men jag har alltid ansett att beslutet är upp till varje delstat.

Demokraternas ordförande Terry McAuliffe motsätter sig också en lagändring.

- Det är fel att skriva in diskriminering i den amerikanska författningen. Och det är skamligt att använda attacker mot homosexuella familjer som en nationell valstrategi.

Bush hävdar att han är bekymrad över händelserna i San Francisco där äktenskapslicenser redan utfärdats till tusentals homosexuella par.

Domstolen avgör

Men i övermorgon kan vigslarna stoppas. Kaliforniens justitieminister Bill Lockyer har bett statens högsta domstol ta ställning till om äktenskapstillstånd för homosexuella par strider mot delstatens lagar.

I Massachusetts har högsta domstolen gett homopar rätten att vigas.

Magnus Sundholm