"Borgmästaren måste gripas"

Så vill motståndarna stoppa homobröllopen

1 av 3 | Foto: EPA och MAGNUS SUNDHOLM
BROTTSLIGT Motståndarna till äktenskapen mellan homosexuella i San Francisco hävdar att vigslarna är ett lagbrott. Men än så länge fortsätter paren att vandra trapporna upp till City Hall i staden för att säga ja till varandra. Joseph Bettencourt och Frank Gaydusek gifte sig efter sju år tillsammans och JB och Marion Gerlind har väntat elva år på att få växla ringar.
NYHETER

SAN FRANCISCO

Nu trappar motståndarna till San Franciscos homobröllop upp striden.

De kräver att stadens borgmästare Gavin Newsom ska gripas. För lagbrott.

Utspelet sätter press på delstatens justitieminister Bill Lockyer. Men han avfärdar kravet.

- Det här behöver lösas i domstol. Vi kan inte börja gripa borgmästare, säger han.

Newsom har medgett att äktenskapslicenser till homosexuella strider mot delstatens familjebestämmelser, men uppger att nationens författning om lika rättigheter ger honom rätt att utfärda dem.

Lockyer hänvisar ärendet till Kaliforniens högsta domstol. Där tas det upp den 29 mars. Under tiden fortsätter bögar och lesbiska att på löpande band gifta sig i San Franciscos City Hall.

Väntat i elva år

När Aftonbladet i går besökte byggnaden hade de båda tyskfödda San Franciscoborna JB, 47, och Marion Gerlind, 44, precis växlat ringar. De hade tårar i ögonen av lycka när de gratulerades av sina väninnor.

- Vi har väntat på det här i elva år och en månad - ända sedan vi träffades, säger Gerlin som föddes i Hamburg och träffade sin fru på Berkleyuniversitetet.

I den pampiga marmorentrén ligger blombuketter på rad. Nya buketter anländer dagligen med bud.

- Titta på det här, säger vigselförrättare Donald Bird och slår ut med händerna.

- Det är gåvor till de nygifta. De kommer från hela världen. Gensvaret är otroligt.

Långt ifrån alla applåderar trenden på USA:s västkust. Opinionsundersökningar visar att två tredjedelar av amerikanerna är emot homovigslar.

I förrgår gick Bush ut och talade sig varm för ett författningstillägg - skapat för att stoppa äktenskap mellan homosexuella.

Som vanlig familj

Det skulle innebära att den vigsel som Saul Zuniga, 43, och Nahun Neime, 37, genomförde i San Francisco i går ogiltigförklaras. Det gör i så fall också de mer 3 200 andra homoäktenskapen som ingåtts de senaste två veckorna.

- Skulle det ske kommer vi ändå att fortsätta bo ihop. Det kan ingen lag i världen ändra på, säger Saul och visar stolt upp vigselringen.

De båda männen träffades på en fest i San Francisco 1996 och har varit oskiljaktiga sedan dess.

- Jag älskar Saul och han älskar mig. Vi lever precis som vilken annan familj som helst. Varför ska vi då inte få omfattas av samma rättigheter? säger Nahun.

Magnus Sundholm

ARTIKELN HANDLAR OM