Kränkte sin ex-flickvän i DN

Reportern skrev dolda budskap i artiklar - fick sparken

NYHETER

DN-reportern använde tidningens spalter för att kommunicera med sin före detta flickvän.

I artiklar skrev han in en diktstrof som bara han och hon förstod innebörden av. Hon kände sig trakasserad.

I förrgår kallades reportern in till chefredaktören - och fick sparken.

Foto: gunnar seijbold
reporter fick sparken Reportern på Dagens Nyheter skrev in riktade budskap till sin ex-flickvän i artiklar. Kvinnan kände sig trakasserad och kontaktade DN. I förrgår fick mannen sparken.

Det handlar om fyra texter som Dagens Nyheter publicerat mellan 1999 och 2004. Den senaste texten skrev den kände DN-journalisten så sent som i januari i år.

Då fick han in sin diktstrof i en text om en stor konferens.

Dök upp igen

För fyra år sedan använde han strofen i en text där han beskrev ett konsumenttest. En annan gång dök strofen upp i en kåserande text.

Strofen har reportern fått från en kvinna han tidigare haft en relation med.

- Det är otroligt allvarligt att en medarbetare använder DN för personliga syften, säger Dagens Nyheters chefredaktör Jan Wifstrand i en kommentar i den egna tidningen.

Fick gå direkt

Enligt uppgift har kvinnan hört av sig till DN och sagt att hon känt sig trakasserad av ett dolt budskap i reporterns texter.

Chefredaktör Jan Wifstrand kontrollerade uppgifterna, såg att strofen återkom, och kallade i förrgår till sig journalisten.

- Jag blev ombedd att lämna tidningen omedelbart. Jag fick tömma mitt skrivbord och dator på privatmaterial och gå, säger han.

Han är nu avstängd i väntan på avsked.

- Det är sant att jag använt strofen i fyra texter och att jag fått den av den här kvinnan. Det är också sant att strofen betyder mycket för mig och är en hänvisning till ett tidigare liv.

"Många gör så"

- Men jag har inte använt den för att trakassera eller få ut något dolt budskap till kvinnan, säger reportern.

Varför har du använt den?

- För att när man skriver reflekterande och personliga texter tar man material från sin egen bakgrund. Många fler än jag på DN använder folk man mött, fruar och barn, i sina texter.

Reportern kräver att få jobbet tillbaka. Nästa vecka ska redaktionsledning och fack mötas för att diskutera frågan.

"Svepskäl"

- Vi har bett Journalistförbundets jurist se om detta är grund för avsked, säger Ingrid Eriksson, ordförande för journalistklubben på DN.

Reportern själv ser avskedet som ett sätt att i besparingstider bli av med en medarbetare som internt och externt kritiserat tidningen.

- Deras argument är ett svepskäl. Jag förstår inte varför strofen skulle vara stötande, säger han.

Aftonbladet sökte i går förgäves Jan Wifstrand för en kommentar.

Petter Ovander