En smålyxig grek

"Greken" är ett perfekt ställe efter jobbet

1 av 4 | Foto: STEFAN MATTSSON
Smålyxig inredning på "Greken".
NYHETER

?+?+?+

Greken

Tulegatan 27. Telefon:

15 31 41. Öppet: Mån-fre: 11-14, tis-lör: 17-24. Varmrätter: 98-178 kronor. 1/2 liter stöl: 52 kronor.

Grekiska krogar brukar ofta bjuda på rejäla portioner av de klassiska nationella paradrätterna. Inget finlir men gott, vällagat och rikligt.

"Greken" på Tulegatan försöker dock lyxa till det lite mer än sina krogbröder. Ägarna har satsat mycket på inredningen och det känns nästan som man sitter vid Medelhavets strand och njuter.

Fast kanske borde de

istället lägga lite mer krut på maten. Menyn bjuder inte på några överraskningar och snarare känner man sig lite snopen när de med grekiska mått mätt små portionerna dyker upp på bordet.

Till förrätt rekommenderas grillad hallomi för 64 kronor. Fräscht och lätt. Det är också trevligt att ta in olika meze. Den ugnsbakade fetaosten (56 kronor) är god. Men varför serveras den i knölig aluminiumfolie? Inte tjusigt!

"Greken" är bäst på de traditionella varmrätterna som souvlaki för 159 kronor eller bifteki för 136. Rätterna är goda och prisvärda men faktiskt aningen små.

Desserterna är "Grekens" svaghet. Visst, de gör en jättegod yoghurtglass i olika smaker men det är också det mest spännande på menyn. Till exempel känns det rätt snopet att få en fabrikstillverkad chokladmandeltårta på tallriken. Bättre då att dra ner på antalet efterrätter men göra dem riktigt bra.

"Greken" är en bra medelkrog. Ett perfekt ställe att slinka in efter jobbet men inget för den som kräver det där lilla extra.

Matombudsmannen