48-åring gripen för mord på flygledaren

Förlorade fru och barn i flygkrasch - mordet tros vara hämnden

NYHETER

Den 48-årige mannen förlorade sin fru, son och dotter när de två planen kolliderade i luften.

Nu har han gripits – misstänkt för mordet på den danske flygledaren Peter Nielsen, 36.

Polisen är övertygad om att mordet var en hämnd.

I tisdags kväll slog mördaren till. Peter Nielsens fru har i förhör berättat att det knackade på dörren till deras hem i Zürich i Schweiz.

När trebarnspappan Peter Nielsen öppnade dörren skällde mannen på bruten tyska – och gick till anfall.

Den schweiziska polisen har hela tiden trott att mordet var en hämnd för den olycka Peter Nielsen pekats ut som ansvarig för och som krävde 71 människors liv. Och vid en presskonferens i eftermiddag bekräftade åklagaren Pascal Gossner och Zürichpolisen för Neue Zürcher Zeitung att teorin kvarstår efter dagens gripande av en 48-årig man.

Förlorade fru och två barn

Mannen förlorade sin familj – fru, dotter och son – i kraschen. I det första förhöret sedan han greps nekade mannen till brott.

Den schweiziska polisen uppger att 48-åringen har befunnit sig i landet sedan den 18 februari i år. Han greps efter en omfattande polisinsats och den schweiziska polisen bekräftar att man fått in tips från utländska kollegor.

Pascal Gossner säger att mannen förra året var närvarande vid sin familjs jordfästning i Tyskland och att han ”verkade påfallande upprörd”. Efter det ska han för första gången ha rest till Schweiz.

Tidningen Blick rapporterar att mannen varit känd av myndigheterna sedan tidigare. Flera rapporter visar att han inte klarat av förlusten av sin familj, varit uppfylld av raseri och att han – gång efter gång – frågat om flygledarens namn.

Polisen tror sig också ha hittat mordvapnet. I närheten av Peter Nielsens hem har en fällkniv med 14 centimeter långt blad hittats.

Ensam i kontrollcentralen

Peter Nielsen var ensam i kontrollcentralen när två flygplan för två år sedan kolliderade mitt i luften över Tyskland. Samtliga ombord dödades när fraktplanet från DHL kolliderade med det ryska Tupolevplanet från Bashkirian Airlines.

I det ryska planet dödades 52 barn och ilska har riktats mot flygledaren. Olyckan antas ha orsakats av ett missförstånd mellan piloterna och flygledaren, men det schweiziska flygledarföretaget Skyguide har också häftigt kritiserats för att ha lämnat ansvaret på en enda anställd.

Aftonbladet i går

Mattias Lundell