"Spioner avlyssnade FN-chefen Kofi Annan"

Upprörd Blair tillbakavisar Clare Shorts påstående

NYHETER

I hemlighet avlyssnade brittiska spioner FN:s generalsekreterare Kofi Annan.

Det hävdar förra brittiska ministern Clare Short.

Och säger att hon själv tog del av utskrifter från hans samtal före Irakkriget.

Anklagelserna om att flera FN-toppar i hemlighet buggades före Irakkriget växer nu i omfattning. I en BBC-intervju på torsdagen talar den tidigare kabinettmedlemmen Clare Short nu ut om övervakningen:

– Faktum är att jag under samtal med Kofi strax före kriget tänkte: Oj, det här kommer att skrivas ut och människor kommer att läsa vad han och jag säger.

Bråken om underrättelseverksamheten i samband med Irakkriget har skakat Storbritannien. Efter kriget blev Clare Short den senaste av de ministrar i den brittiska regeringens inre kärna som valt att avgå på grund av Irak.

De anklagelser hon i dag riktar är ett av de hittills kraftigaste slagen mot Tony Blairs regering. Som minister säger hon att hon själv tog del av utskrifter från Kofi Annans möten – och konstaterar att övervakningen gick längre än så.

– Storbritannien hade också spioner i Kofi Annans kontor och fick rapporter om vad som hände, säger Clare Short till BBC.

– Sådana här saker görs och när det handlar om Kofis kontor så har det gjorts ett bra tag.

Blair upprörd

Spekulationerna om brittiskt spioneri mot FN har cirkulerat en längre tid. Och i går las åtalet plötsligt ned mot tjänstemannen Katharine Gun som anklagats för att ha läckt ut en mejl-förfrågan från amerikansk underrättelsetjänst till sina brittiska kollegor.

I Storbritannien menar kritiker att det var ett sätt för den brittiska regeringen att tysta ned anklagelserna. Men vid en presskonferens i eftermiddag sa premiärminister Tony Blair att regeringen inte agerat för att åtalet skulle läggas ned.

Den förra ministern Clare Shorts utspel ger nytt liv åt diskussionen, men den brittiska regeringen är förtegen.

– Jag tänker inte kommentera våra säkerhetstjänsters operationer. Men jag säger detta: Vi agerar i enlighet med nationella och internationella lagar och vi agerar för vårt lands bästa och våra säkerhetstjänster är en viktig del av vårt lands säkerhet, säger Tony Blair.

– Detta ska inte tas som ett tecken på att det ligger någon sanning i någon viss anklagelse.

Tony Blair var under dagens presskonferens uppenbart upprörd över sin förra medarbetares kommentarer.

– Jag tycker att det är oerhört oansvarigt att dessa anklagelser riktas, sa Blair.

Mattias Lundell