Aristides döttrar har lämnat Haiti

Aftonbladets Ulla-Lene Österholm rapporterar: Avgörande strid väntas i helgen

Foto: AP
Militär från Dominikanska Republiken evakuerar anhöriga till diplomater i Port au Prince. Tre helikoptrar sattes in i operationen.
NYHETER

PORT AU PRINCE, HAITI

- Aristide ar slut. Det sa i morse den politiske oppositionsledaren, Andre Apaid, via radion.

Han uppmanade befolkningen att hålla sig lugna.

Två döttrar till Aristide har nu lämnat landet.

Foto: AP

I morse när vi kom via privat bil från Jacmel i södra Haiti, var

vägarna blockerade av barrikader en halvmil innan vi kom in i Port au Prince.

En frän rök stack i näsan. Bildäcken brann fortfarande klockan nio på morgonen. Aristides civilklädda beväpnade milis hade dragit utbrända bilar, stora stenar, oljetunnor över vägarna var 20:e meter.

När vi närmade oss stans centrum gjorde vår chaufför korstecknet och när han stannade bilen for att ta sig runt en utbränd bil sa en kvinna genom bilfönstret:

– Good bless you!

”Siktade med vapen mot oss”

Vid busstationen Port L`eogane, stoppades vi av ett 20-tal unga killar, De var hotfulla, siktade med vapen mot oss och omringade bilen, de tvingade ut chauffören och letade bland bilens säten, i handskfacket och på golvet. Och i en kasse vi hade med.

De verkade drogade.

De frågade chauffören om vi hade vapen med oss. När de inte hittade vapen i bilen, lät de oss åka.

– I dag är det ändå lugnt i stan och vi kan gå ut, berättar Laurent d`Ersu, reporter på den franska nyhetstidningen La Croix i Paris, som bor på hotell Oloffsson där många av världens stora tidningar, reportrar och fotografer har bott de senaste veckorna.

”Hotade och rånade folk”

– I går var här ett helvete. Det var chimärer överallt, i stan och i området. De hotade folk, rånade dem, stoppade bilar som rånades. Vissa grupper av chimärerna verkade drogade.

- Det var mycket aggressivt, det är laglöst här, säger Laurent d`Ersu.

Rebelledaren Guy Philippe har sagt att de ska ta Port au Prince senast på hans födelsedag. Det vill säga nu på söndag den 29 februari.

– Rebellstyrkorna vill inta Port au Prince de närmaste 72 timmarna, säger en av de kreolska tolkarna på Hotell Olofsson. Om Aristide inte dödas, lyckas smita ur landet kommer han stallas inför domstol och sättas i fängelse.

En stor narkotikasmugglare, haiti-amerikanen Jacques Ketant, ställdes inför rätta i går i Miami. Han köpte sig fri mot en borgen på 30 miljoner dollar.

”Aristide kontrollerar narkotikahandeln”

Jacques Ketant ska ha sagt i ratten att 85 procent av kokainhandeln kontrolleras av president Aristide.

Det är väl kant att Haiti är transitland för narkotikasmuggling. Och med tillstånd från förre fattigprästen Aristide brukar flygplatsen Port au Prince stängas av på nätterna när knarkplanen ska landa.

Det börjar bli allt svårare att komma ut ur landet nu. Air France har upphört med sina flighter till och från Port au Prince, liksom Jamaican Airlines.

Enligt uppgift ska American Airlines flighter fungera till och med lördag.

På gatorna i Port au Prince går människor med en liten transistorradio till örat. Senast till helgen väntas den avgörande striden om huvudstaden.

Ulla-Lene Osterholm