Vita huset nobbar lesbiska dottern

Bushs lagförslag hindrar henne från att gifta sig

NYHETER

LOS ANGELES

President Bush och vicepresident Dick Cheney vill ha ett nationellt förbud mot homovigslar.

Det drabbar deras närmaste. Cheneys dotter är lesbisk.

Foto: AP
VICEPRESIDENTENS BARN Homogrupper i USA hoppas att lesbiska Mary Cheney (till vänster) tar upp kampen mot sin far, vicepresidenten Dick Cheney (till höger). George Bush vill ha ett nationellt förbud mot homovigslar, ett lagförslag Dick Cheney ställer sig bakom. På bilden syns också Cheneys andra dotter, Elizabeth.

Nu försöker homogrupper i USA få Mary Cheney, 34, att slåss mot de båda ledarnas förslag. I ett öppet brev till henne skriver en organisation:

- Kära Mary. Din pappa sa nyligen att han ska stödja ett förslag som kommer att göra dig och miljoner andra amerikaner till andra klassens medborgare.

Öppet lesbisk

Organisationen konstaterar att Mary Cheney lever öppet som lesbisk och att hon i flera år har kämpat för homosexuellas rättigheter.

- I den här kritiska stunden har du en unik position att försvara dig själv och din omgivning. Kan du inte gå med oss och öppet slåss mot det här trångsinta förslaget? frågar organisationen.

Brevet publiceras på webbsajten dearmary.com

Hittills har 8 000 personer skickat det vidare till Mary Cheney. Organisationen anser att kampanjen är berättigad och att Mary Cheney är en offentlig person.

- Hon hjälper sin pappa att bli återvald i november, uppger föreningen.

Ändrat åsikt

För fyra år sedan ansåg Dick Cheney att homoäktenskap var något som varje delstat borde få besluta om.

- Faktum är att vi lever i ett fritt samhälle. Frihet betyder frihet för alla, sa han i en tv-debatt med senatorn Joseph Lieberman.

- Folk borde ha rätt att gå in i vilken typ av förhållande de vill.

Men den 11 januari i år bytte han ståndpunkt.

- Bush beslutar i den här frågan och jag kommer att ställa mig bakom det beslut han fattar.

Magnus Sundholm