Blair pekas ut i spionhärva

Ex-minister: FN-chefen avlyssnades

NYHETER

LONDON

Brittiska underrättelsetjänsten avlyssnade FN:s generalsekreterare Kofi Annan.

Det avslöjar den före detta brittiska biståndsministern Clare Short.

- Jag har sett utskrifter från samtalen, säger hon.

Foto: REUTERS
inga kommentarer Premiärminister Tony Blair blev rasande efter Clare Shorts avslöjande, men han vägrade att säga om spionanklagelserna stämde eller inte.

I en intervju i radioprogrammet Today fick Clare Short i går frågan om den brittiska underättelsetjänsten spionerat på FN.

Clare Short, som satt i regeringen fram till Irakkriget, berättade då att Kofi Annans kansli avlyssnades.

Hon berättade aldrig hur avlyssningen gått till men i en tv-intervju senare på kvällen berättade hon att det handlade om FN-chefens privata samtal med flera olika personer.

Blix lämnades i fred

I BBC:s nyhetsmagasin Newsnight fick hon också frågan om hon kände till om den svenske chefen för FN:s vapeninspektörer, Hans Blix, avlyssnats.

- Nej, svarade Clare Short.

FN:s talesman kommenterade också affären:

- Sådana aktiviteter skulle underminera integriteten och den konfidentiella natur som diplomatiskt utbyte har.

- De som talar med generalsekreteraren måste känna sig säkra i tron att samtalet är konfidentiellt.

- Om det pågår så önskar vi att det upphör.

Blair blev rasande

Inom FN vill man inte avslöja om man undersökt kontoren efter Clare Shorts avslöjanden, men man säger att det regelmässigt söks efter avlyssningsutrustning i kontorsbyggnaden.

Premiärminister Tony Blair blev i går rasande över Shorts påstående:

Han anklagade henne för att undergräva underrättelseverksamheten och Storbritanniens säkerhet i ett läge då det finns hot från terrorister.

- Det faktum att dessa anklagelser framfördes är djupt oansvarigt, sa han vid en presskonferens.

Hemliga uppgifter

Men han ville inte säga om det stämde, han ville heller inte dementera.

- Ingen brittisk premiärminister har kommenterat underrättelsetjänstens arbete och det tänker inte jag heller göra. Men jag kan säga att man följer brittisk och internationell lag.

Clare Short får också kritik för att hon avslöjat hemliga uppgifter. Vissa kritiker anser att hon äventyrat liv genom att berätta om avlyssningen, att hon också äventyrar rikets säkerhet.

- Det vet ju alla som tänker efter att det inte är så, vari ligger risken för rikets säkerhet i att berätta att vi avlyssnar FN:s generalsekreterare, säger Clare Short

Flera metoder

Exakt hur avlyssningen gått till är okänt. Men det finns flera tänkbara metoder. Amerikanska telefonbolag måste anpassa sina växlar så att det är lätt för myndigheterna att avlyssna samtal, radiosignaler kan ha fångats upp om samtalen gick via satellit.

Samtalen kan också ha avlyssnats på mottagarsidan - alltså inte i FN-kontoret.

Kofi Annans föregångare Boutros Boutro Ghali, FN-chef 1992-96, sa i går att de länder som har den tekniska förmågan att avlyssna generalsekreterarens telefoner gjort det sedan lång tid tillbaka.

- Det är något av en tradition. Vi gick regelbundet igenom kontoret för att leta efter avlyssningutrustning. De kunde ju också avlyssna generalsekreteraren i hemmet eller på semester, säger han.

Leif Kasvi