Hans Blix buggad under sin FN-uppdrag

Svenske vapeninspektören utsatt för spioneri i Irak

NYHETER

SYDNEY

Svensken Hans Blix är en av dem som i FN utsatts för spioneri av brittisk eller amerikansk underrättelsetjänst. Det uppgav den australiska radiokanalen ABC på fredagen.

Australisk underrättelsepersonal ska ha läst utskrifter av mobiltelefonsamtal som den tidigare chefen för FN:s vapeninspektörer fört.

- Varje gång han kom till Irak buggades hans telefon. Inspelningar och utskrifter var tillgängliga i Australien, Nya Zeeland, Storbritannien och USA, uppgav tv-journalisten Andrew Fowler och hänvisade till anonyma källor.

Den tidigare chefsinspektören Richard Butler sade på fredagen att också han hört till de smygavlyssnade FN-tjänstemännen. Minst fyra permanenta medlemmar i säkerhetsrådet buggade honom när han höll känsliga förhandlingar under försöken att avväpna Irak.

Butler sade att han är övertygad om att han avlyssnats i smyg under sin tid i Förenta Nationerna.

- Visst var jag det. Jag var mycket medveten om det, sade Butler till ABC.

Kommentaren gjorde han sedan den brittiska före detta ministern Clare Shorts avslöjat att Storbritannien smygavlyssnat generalsekreteraren Kofi Annan.

- Hur jag visste det? De som gjorde detta kom till mig med inspelningar som de gjort av andra för att hjälpa mig i mitt avrustningsarbete i Irak, sade Butler.

- Om jag ville föra riktigt känsliga samtal med någon måste jag antingen gå ner i ett bullrigt kafé i FN:s källare eller ta en promenad i Central Park i New York.

FN har sagt det skulle bli besviket om det är sant att generalsekreterarens kontor varit buggat inför Irakkriget.

Butler sade att uppgifterna om buggningen av Annan visar att internationell politik kan vara ett smutsigt spel.

- Om vanliga människor visste hur oärligt spelet är skulle de protestera våldsamt.

TT-AFP