Advokat kallade flicka för hora - ångrar sig

"Jag skulle inte ha sagt så"

NYHETER

I rätten sa advokaten att den 18-åriga flickan ”sett ut som en hora”.

Efter Aftonbladets artikel backar nu Tore Noreberg:

– Jag skulle inte ha sagt så här, säger han till TT.

I tingsrätten dömdes den nu 18-åriga flickans föräldrar till 2,5 års fängelse för grov fridskränkning. Rätten slog fast att föräldrarna, som kommer från en by i Kosovo, misshandlat och hotat sin dotter och att det fanns ett drag av hedersrelaterad brottslighet.

Som straff för hur flickan sminkade, klädde sig och var ute sent slog föräldrarna henne med skohorn, yx- och hammarskaft och kallade henne ”den största horan i stan”.

Föräldrarna överklagade till Svea hovrätt och vid slutpläderingen i går kom deras advokat Tore Noreberg med sitt utspel:

– Ursäkta mig, men du har faktiskt sett ut som en hora, sa advokaten.

När Aftonbladet talade med Tore Noreberg försvarade han sig:

– Hon har spökat ut sig så att hennes klasskamrater tycker att hon sett för jävlig ut, sa han på torsdagen.

Han konstaterade att det kanske var provocerande, men att han bara upprepat vad andra sagt. Men i en TT-intervju i dag fredag säger Tore Noreberg att han ångrar sig.

– Ja, det är klart. Jag borde ha lagt till det som var underförstått nämligen vad vittnena sagt, vad som hänt i skolan och vad föräldrarna sagt, säger han.

Kan du förstå att flickan kände sig kränkt?

– Ja, men det var inte min avsikt att kränka henne.

Hovrättslagman Erik Tersmeden, som ledde rättegången, hajade till när advokat Noreborg vände sig till flickan och sa att hon faktiskt hade sett ut som en hora.

– Hade han fortsatt på samma tema så hade jag avbrutit honom. Nu var det bara en mening och sedan övergick han till annat, säger Tersmeden till TT.

Tidigare under rättegången avbröt Tersmeden advokat Noreberg när denne frågade ut ett vittne om vilken klädsel som är utmärkande för en hora.

– Men man brukar inte avbryta en plädering. Även om man kan säga att han kanske gick över gränsen, säger Tersmeden.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM