Här tränar de för massmordet

Varnings- tecken fanns långt före de två elevernas massaker på Columbine High School

1 av 7 | Foto: AP
Massmördarnas video Utredarna släppte i dag en 90 minuter lång video med sekvenser fotograferade av Eric Harris, 18, och Dylan Klebold,17. Bilden är hämtad från en film de två gjorde tillsammans med en kamrat – på skoltid. Eric Harris höjer pistolen och skjuter kamraten till marken.
NYHETER

Varningstecknen fanns långt före massakern på Columbine High School.

Massmördarna Eric Harris, 18, och Dylan Klebold, 17, var kända av myndigheterna, gjorde våldsfilmer och skrev på sin hemsida:

– Nu är vårt enda problem att hitta den plats som ska bli ground zero.

Skolskjutningen på Columbine High School nära Littleton den 20 april 1999 är den värsta i amerikansk historia. Och snart fem år efter massakern då tolv elever och en lärare mördades presenterades i dag den officiella rapporten.

Mordturné

Klart är att varningstecknen fanns långt före Eric Harris, 18, och Dylan Klebolds, 17, iförda solglasögon och varsin trenchcoat gick på sin mordturné genom gymnasieskolan och till slut tog sina liv. Vid minst 15 tillfällen hade myndigheterna kommit i kontakt med ynglingarna.

Dödshot

Larmen handlade om allt från en busringning och en snöboll kastad genom en bilruta till bilstölder, dödshot och en hemsida där Eric Harris beskrev hur de två byggt rörbomber. De sista raderna på sajten gav en föraning:

– Nu är vårt enda problem att hitta den plats som ska bli ground zero.

Video

Myndigheterna släppte också två videoupptagningar. Den ena med den oroliga väntan utanför skolan under dagen för morden, den andra som ännu en föraning om vad ynglingarna planerade:

Den 90 minuter långa videon är en sammanställning av bilder tagna av Eric Harris och Dylan Klebolds.

Låtsas vara lejda mördare

I en scen stirrar Eric Harris med vidöppna ögon in i kameran och skriker:

– Jag bryr mig inte om vad du säger: Om du någonsin rör honom så ska jag fan döda dig.

Videon visar också hur de två avfyrar smällare, sätter eld på en symbol och låtsas skjuta en kamrat. Och i en scen – tagen fem månader före morden – går de två klädda i varsin trenchcoat genom skolan och låtsas att de är lejda mördare som erbjuder andra elever sin hjälp.

Rapporten är en stor besvikelse för de anhöriga. Statsåklagare Ken Salazar slår fast att det inte finns någon anledning att kritisera polisen i Jefferson County, trots misstankar om en mörkläggning. En detektiv har anklagat sina överordnade för att ha stoppat hans karriär – sedan han ”vägrat att ljuga”.

”Första gången jag såg vapnet”

Föräldrarna Randy och Judy Brown menar nu att de aldrig kommer att få upprättelse.

– Det är gjort nu. De kommer inte att göra något mer, sa Randy, med sin gråtande fru vid sin sida, till AP.

Utredningsmaterialet som statsåklagaren presenterade på fredagen är mycket omfattande. 10 418 beslag har noterats och utgör i dag en utställning av våldet.

För de anhöriga var mordvapen – som pistoler, hagelgevär och rörbomber – svåra att se.

– Det var första gången min fru och jag såg vapnet som dödade Rachel, säger pappan Darrell Scott till tv-bolaget NBC.

”En förkrossande syn”

– När du läser om antalet skott som avfyrades och om antalet vapen som användes är det en sak. Men när du kliver in i ett rum och ser det förkrossande antalet patroner och kulor och rörbomber och knivar är det en förkrossande syn.

Men det handlar om mer än mordvapnen. Sönderskjutna stolar och datorer vittnar om förödelsen sedan ynglingarna gått från rum till rum och dödat alla de kunde – innan de tog sina egna liv.

I en monter låg pojkarnas rockar, i en annan 13 liksäckar och på en tredje plats den skylt som någon satte upp i skolans fönster:

”En blöder till döds”.

Mattias Lundell