Banker raggar kunder med sex

Bankanställda i Nigeria tvingas ligga med kunder – facket utlyser strejk

NYHETER

Bankanställda i Nigeria tvingas prostituera sig för att ragga kunder.

Det hävdar deras fackförbund – och utlyser nu en omfattande strejk.

Ett nigerianskt fackförbund anklagar i dag flera av landets yngre banker för att systematiskt utnyttja sina kvinnliga anställda som prostituerade. Nyhetsbyrån AFP rapporterar att en nationell strejk väntar i nästa vecka mot 54 banker – utpekade för att använda metoden för att skaffa nya kunder.

Även Nigerias centralbank har tagit upp problemet och diskuterade tidigare i veckan rapporterna på ett möte med bankföreträdare.

”Vill ha resultat”

En 28-årig kvinnlig marknadsansvarig berättar för AFP hur hon känt sig tvingad till att ha sex.

– Våra chefer säger inte uttryckligen att vi måste ligga med män, men det är underförstått, säger kvinnan.

– De säger till oss att de inte bryr sig om vilka metoder vi använder för att få kunderna att sätta in sina pengar hos oss. Allt de vill ha är resultat.

Kvinnan berättar att sex blivit ett lockbete och att hon själv fått uppsatt som mål att dra in närmare 550 000 kronor per månad.

– De har fått mig att tro att min karriär, min anställning och min befordran hänger på att jag uppnår det, säger hon.

”Speciell vänskap”

Erbjudanden om sexuella tjänster riktas framförallt till företagsledare och internationella representanter i landets finansiella centrum Lagos. De ombeds byta bank i utbyte mot ”speciell vänskap”.

Deja Yaqub på fackförbundet Nigeria Labour Congress säger till nyhetsbyrån att larmet kommer från de anställda.

– Vi har talat med de anställda om behovet av att strejka vid dessa banker, säger han, men vill inte avslöja vilket datum strejken inleds.

En orsak till de påstådda problemen misstänks vara nigerianernas bristande förtroende för de nya bankerna. Det senaste tio åren har över 60 banker gått i konkurs och konkurrensen bland de nya bankerna är tuff.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM