Tv-Tina vann VM

Nu blir hon världsstjärna

1 av 2 | Foto: SVT
BÄSTA BOKEN Tv-kocken Tina Nordström som i flera år hållit i programmet Mat i SVT tog hem förstapriset i VM i kokbok som hölls i Barcelona i går. Just nu har hon tagit en paus från svensk television och ska spela in tretton tv-program för amerikansk tv.
NYHETER

BARCELONA

Nu håller resten av världen på att upptäcka tv-Tina.

I går blev hon världsmästare i kokbok och snart börjar hon spela in en serie program för amerikansk tv.

Tina Nordström, 30, var inte på plats när en internationell jury utnämnde hennes "Tina" till vinnare i klassen "Bästa kokbok av en tv-kock" på en stor galatillställning i Barcelona.

- Jag blev oerhört överraskad när jag fick veta det alldeles nyss - och väldigt, väldigt glad. Så jag sitter här hemma och skålar i champagne, säger hon.

Ska gå kurs i engelska

Varför är du inte här och mottar folkets jubel?

- Jag hann inte. På söndag ska jag åka till England för en intensivkurs i engelska. Om ett par veckor börjar vi spela in 13 tv-program för den amerikanska marknaden så jag måste träna lite.

Hur känns det att behöva laga mat på utrikiska?

- Jättenervöst. Det blir en utmaning.

Blir det samma stuk som på de svenska programmen?

- Nja, serien handlar om Sverige så jag ska laga svensk mat.

VM i kokbok, World cookbook award, hålls varje år. Visserligen delas det ut pris i en mängd klasser, ungefär som under Oscarsgalan, men från början deltar 23 000 böcker om mat och vin så konkurrensen är hård. Tina slog ut elva andra tv-kockar som också nominerats till finalen.

Översatt till andra språk

Juryns motivering löd: "Tina är svensk televisions stora stjärna och den författare som säljer bäst. Recepten är utmärkta och boken är väl designad och fungerar mycket bra."

En VM-titel brukar betyda ökad försäljning och kanske en chans att få boken översatt till andra språk.

Svenskarna var över lag mycket framgångsrika och det blev ytterligare fem blågula VM-guld - nästan i klass med stormakter som England och Frankrike.

Jon Hansson