Videotelefon lockar få till 3G

Nio av tio vill koppla upp sig mot nätet och läsa e-post

NYHETER

3G-telefonen - snart i var mans hand. Möjligen är det ett påstående som kan bli sant, men det är inte videomöjligheterna som ska locka oss att köpa en 3G-mobil. Det är e-posten och internet, enligt en rapport från Telia Sonera.

Den 10:e mars är det meningen att Telia Sonera ska sparka i gång sitt 3G-nät. Med något mindre buller och bång än planerat, sedan en av de tilltänkta mobiltelefonleverantörerna, Sony Ericsson, meddelat att man inte kan tillverka så många apparater som planerat. I stället blir det Nokiatelefoner som får vara med från starten.

Det är ett bakslag för den svensk/japanska mobiltillverkaren, som i branschen anses ha den attraktivaste telefonen.

Användningen

Men i mobilvärlden är inte utseendet allt, den ska gå att använda också.

Till att koppla upp sig mot internet och att läsa e-post, konstaterar Telia i en rapport där företagsledare runt om i landet via internet tillfrågats vad de vill använda nymodigheten till.

Nästan nio av tio tillfrågade anser att just möjligheten att snabbt läsa e-posten i mobilen är attraktivt. Sju av tio anser att det är viktigt att kunna koppla upp sig mot internet via mobilen.

Bara en av tio företagsledare tror att möjligheten till videosamtal eller att kunna skicka ljud och bild har någon betydelse för deras verksamhet.

"Det är svårt att bedöma eller bli intresserad av en tjänst som de inte kunnat pröva och som inte finns", säger Telia Sonera Sveriges vd Marie Ehrling i ett pressmeddelande.

Billigt prat

När konkurrenten 3 startade sin 3G-satsning förra sommaren var det just videotelefoni man trummade för. Men allt eftersom tiden gått har reklamen helt siktat in sig på den allra vanligaste nyttan med en telefon - att prata i den. Ett lågt samtalspris tycks slå alla andra användningsområden. Nu har drygt 20 000 mobilanvändare sedan starten skaffat ett abonnemang hos Investors 3G-äventyr 3.

Att Telia Sonera nu kommer med på den svenska 3G-kartan kan på sikt ändra på det. Att se den man talar med är säkert roligt den dag man har någon att prata med via videotelefonen.

Täckning

Det kommer med all sannolikhet att dröja innan landets i dag över sex miljoner privata mobiltelefonanvändare har en 3G-telefon. Inte minst bland de 30 procent av befolkningen som bor utanför landets befolkningscentra och därmed inte kommer att ha något 3G-nät inom överskådlig tid.

Telia Sonera och Tele 2:s gemensamma nät kommer vid starten att täcka 65-70 procent av befolkningen.

Tele 2 har valt att avvakta med sin 3G-start. Den fjärde konkurrenten, Vodafone, startade sitt nät i förra veckan. Dock inte för telefoner, men väl för pc-kort till mobila datorer.

Telefonlanseringen dröjer till hösten.

Anders Lignell/TT

ARTIKELN HANDLAR OM