”Usama bin Ladin är inte gripen”

Upppgifter i iransk radiostation dementeras av USA och Pakistan

NYHETER

En iransk radiostation hävdar att terrorledaren Usama bin Ladin gripits – ”för länge sedan”.

Han uppges hållas fången av USA i Pakistan.

Men båda länderna tillbakavisar alla uppgifter.

Nyheten spreds snabbt på lördagen. En iransk radiostation – som sänder i Afghanistan och Pakistan – hävdade att terrornätverket al-Qaidas ledare skulle ha gripits.

Radiostationens chef säger till nyhetsbyrån AP att man baserade nyheten på uppgifter från två oberoende källor. Den iranska nyhetsbyrån Irna, som var det första telegrambyrån att berätta om Saddam Husseins gripande, förmedlade också nyheten, men citerade radiostationen. Men i de nationella sändningarna sa den iranska radion inget om nyheten.

”Presenteras före presidentvalet”

I utlandssändningen hävdade reportern att Usama bin Ladin skulle ha gripits i samband med ett tillslag mot al-Qaida vid den afghanska gränsen för ett bra tag sedan. Radiostationen uppgav att USA tänker vänta med att presentera gripandet – för att i propagandasyfte presentera nyheten i samband med höstens presidentval.

Dementierna kom omedelbart. Flera pakistanska och amerikanska källor förnekade uppgifterna om ett gripande. Och i eftermiddag kom de officiella dementierna.

”Det här stämmer inte”

Pentagontalesmannen Larry Di Rita, som i veckan reste till Afghanistan med försvarsminister Donald Rumsfeld, tillbakavisade uppgiften och sa till AP:

– Jag har inget skäl till att tro att det är sant.

– Det går bra just nu och jag tror att vi kommer att ta alla al-Qaidaledare så småningom, men jag har inte hört något om detta.

Den pakistanske informationsministern Rashid Ahmed sa också till nyhetsbyrån:

– Vi har varken gripit Usama eller fått in någon ny information om honom. Det här stämmer inte.

Mattias Lundell